Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί...

1.      01/02/2011  ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινος παρευρέθηκε και μίλησε στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής όπου συζητήθηκε η πορεία εξέλιξης  του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου «ITGI - ΠΟΣΕΙΔΩΝ». Στην Επιτροπή συμφωνήθηκε η μεταφορά του σταθμού συμπίεσης του αερίου από την θέση «Βαρικό» στην θέση  «Φλωροβούνι» λίγο έξω από τα διοικητικά όρια της τέως κοινότητας Πέρδικας. 
2.      2/02/2011 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ηγουμενίτσας ο κ. Κάτσινος «ενημερώνει» το Σώμα ότι υπό παρούσες συνθήκες αυτή είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για να πραγματοποιηθεί το «εθνικής σημασίας» έργο του αγωγού και ότι σε αυτό συμφωνούν «όλα τα κόμματα της βουλής ακόμα και του ΚΚΕ». Στην παρέμβαση του  ο εκλεγμένος με την «Λαϊκή Συσπείρωση» κομμουνιστής Δημοτικός Σύμβουλος Δώρης Δήμας κατήγγειλε την παραπληροφόρηση του Δημάρχου για την στάση των κομμάτων. Υπενθύμισε στο Δ.Σ ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε στη βουλή στις 22 /01/2008 την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας, σχετικώς με την ανάπτυξη του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία». Υπενθύμισε επίσης, διαβάζοντας τα πρακτικά της βουλής, ότι ο λόγος που το ΚΚΕ καταψήφισε στη βουλή αυτό το μνημόνιο ήταν ότι ο συγκεκριμένος αγωγός αποσκοπεί στην τροφοδοσία της Δυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο, η υλοποίηση αυτού του έργου αφορά τον ανταγωνισμό για ενεργειακές πηγές, για τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και αερίου και για τον έλεγχο των αγορών, εμπλέκει τη χώρα μας στις  ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς με τους όποιους κινδύνους συνεπάγεται  αυτό. Αυτοί οι κίνδυνοι σήμερα έχουν πολλαπλασιασθεί μετά την ανακάλυψη του «Λεβιάθαν»  στο Ισραήλ, τον μη καθορισμό από την χώρα μας της Α.Ο.Ζ. με την Τουρκία, την πορεία του «south stream» κλπ.
« Από αυτή την άποψη, ισχύει και ίσχυε, ότι οι δρόμοι του φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι σπαρμένοι με αίμα, άρα και οι κίνδυνοι πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή είναι μεγάλοι, καθώς επίσης είναι ορατή και η αναδιάταξη των συνόρων» (από την τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου στην επιτροπή της βουλής την 1η-02-2011).
Έγινε δηλαδή σαφές στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας ότι το ΚΚΕ ήταν και είναι κατά του συγκεκριμένου αγωγού ανεξάρτητα από το σημείο κατάληξης του στη βάση των σκοπών που εξυπηρετεί, που δεν είναι άλλοι από την παραπέρα ανάπτυξη της κερδοφορίας κάποιων μονοπωλιακών ομίλων.
3.      1 3/02/2011 σε Λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Πέρδικας ο κ. Κάτσινος «ενημερώνει» τους κατοίκους ότι  «όλα τα κόμματα της βουλής»  συμφωνούν με την λύση «Φλωροβούνι».
Είναι πλέον σαφές ότι ο κ. Κάτσινος συνειδητά παραπληροφορεί τους κατοίκους της περιοχής. Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ότι «τα κάστρα πέφτουν από τα μέσα». Έτσι ο κ. Δήμαρχος έχει επιφορτισθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το καθήκον να κάμψει τις αντιστάσεις των κατοίκων της Πέρδικας και να δεχθούν το έργο. Πρέπει να πεισθούν οι κάτοικοι ότι η κατασκευή του αγωγού είναι έργο «εθνικής σημασίας». Πράγμα δύσκολο, γιατί είναι γνωστό ότι ο αγωγός αυτός μεταφέρει το φυσικό αέριο «τρανζιτ» και καμιά σχέση δεν έχει με την ανάπτυξη της περιοχής, ούτε κανένα ουσιαστικό όφελος για το λαό και τους εργαζόμενους. Αντιθέτως η εγκατάσταση του εργοστασίου στην τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή της Πέρδικας και θα  έχει  αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Προκειμένου να πεισθούν οι κάτοικοι ο στόχος της Αστικής Τάξης της χώρας, να μετεξελιχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό δίαυλο μεταξύ των σημείων παραγωγής και των κέντρων κατανάλωσης της ενέργειας, είναι «υψίστης εθνικής σημασίας» επιστρατεύονται τα ψέματα. Ότι υπάρχει εθνική ομοψυχία για την επίτευξη του στόχου, ότι συμφωνούν όλα τα κόμματα της βουλής.
Είναι αλήθεια ότι τα κόμματα της πλουτοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., επιμένουν να γίνει αυτό το έργο και σε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Είναι αλήθεια ότι ΟΛΑ τα άλλα κόμματα συμφώνησαν και ψήφισαν στην βουλή υπέρ του έργου αυτού. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ.
Το κύρος, τη συνέπεια, τη σταθερότητα του ΚΚΕ υποσκάπτει ο κ. Δήμαρχος Ηγουμενίτσας για να περάσει την κυβερνητική γραμμή.
Πρέπει όμως να γνωρίζει αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι εργαζόμενοι.
Ότι το ΚΚΕ έχει ενιαία γραμμή και χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα τόσο τοπικά όσο και κεντρικά. Έχει τις ίδιες θέσεις και πριν και μετά τις εκλογές. Θέσεις που πηγάζουν από την προσπάθεια για υπεράσπιση  των λαϊκών συμφερόντων και ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.     
Για αυτό η θέση του ΚΚΕ είναι μία και καθαρή “ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΤΑΛΗΞΗΣ ΤΟΥ”.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης επειδή έφθασε η ώρα της αλήθειας. Τέρμα τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
Οι τεχνικοί της ΔΕΠΑ φθάνουν στην  περιοχή για να ξεκινήσει το έργο. Τώρα είναι η ώρα των αγώνων. Είναι η ώρα για  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ,  ΑΝΥΠΑΚΟΗ, ΡΗΞΗ, με κυβερνητικές αποφάσεις που εξυπηρετούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και βλάπτουν τον λαό και τον τόπο. Τώρα είναι η ώρα να χτισθεί ένα μέτωπο των εργαζομένων, αγροτών, ΕΒΕ, νεολαίας, γυναικών, που θα λέει ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ. Το μέτωπο αυτό θα παλεύει για την λαϊκή οικονομία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου, για μια ενεργειακή πολιτική που οδηγεί στο να κατοχυρώσει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό και όχι να την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα.
Ο αγώνας των κατοίκων της Πέρδικας ενάντια στο συγκεκριμένο αγωγό, πρέπει να γίνει αγώνας όλων των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της περιοχής μας ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται, κομμάτι της οποίας είναι και αυτή η επιλογή. Σήμερα μπορεί να γίνει πιο εύκολα κατανοητό ότι η πολιτική που μειώνει τους μισθούς μας, αυξάνει την ανεργία και την ανέχεια, κλείνει σχολειά, μετατρέπει την υγεία σε είδος πολυτελείας, εξαθλιώνει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού μας, είναι η ίδια πολιτική που θέλει την Ελλάδα μπλεγμένη στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στον τομέα της ενέργειας. Είναι η πολιτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού μας και την κάλυψη αυτών των αναγκών. Σήμερα μπορεί πιο εύκολα να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν «ανεξάρτητοι» πολιτικοί, «ανεξάρτητα» προβλήματα, «ανεξάρτητες» λύσεις, «ακηδεμόνευτα» καθήκοντα για το κίνημα. Η ανασύνταξη του εργατικού και ευρύτερου λαϊκού κινήματος, δεν μπορεί παρά να σημαίνει ένα μόνο πράγμα: αλλαγή τάξης στο τιμόνι της εξουσίας. Λαϊκή εξουσία – Λαϊκή οικονομία. 
Όσο για τον κ. Κάτσινο επαναλάβουμε το προεκλογικό ερώτημα. Πόσο «καλά παιδιά», πόσο έντιμοι μπορούν να είναι αυτοί που υπηρετούν μια αντιλαϊκή, βάρβαρη πολιτική που εξυπηρετεί τα μονοπώλια και οδηγεί τις πλατιές μάζες στην φτώχια και εξαθλίωση; Πάντως με ψέματα δεν χτίζεται η «Κοινωνία των Αξιών» !!!
Παραθέτουμε, από τα πρακτικά της βουλής, την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής στις 01/02/2011. Αυτήν επικαλείται ο κ. Κάτσινος για να μας πείσει ότι όλα τα κόμματα της βουλής συμφωνούν να πραγματοποιηθεί το «εθνικής σημασίας» έργο του αγωγού φυσικού αερίου.  

«ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ' αρχήν, ας είμαστε λίγο πιο συγκρατηµένoι με το ζήτημα περί σπουδαίας, εξαιρετικής, πρωτεύουσας εθνικής σημασίας η κατασκευή του αγωγού. Είδαμε και τα αποτελέσματα με τους Oλυμπιακoύς Αγώνες, που ήταν και αυτοί πρωτεύουσας και εξαιρετικής σημασίας. Από αυτή την άποψη, έχει µια ιδιαίτερη σημασία το κατά πόσο ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας μας λαμβάνει υπόψη την υπόθεση της απεξάρτησης της χώρας μας, όσον αφορά πηγές που πρoέρxovται από το εξωτερικό. Αυτό, κατά την γνώμη μας, είναι πρωτεύουσας σημασίας.
Βεβαίως, καμία χώρα δεν μπορεί να πει ότι έχει αυτάρκεια στις πηγές Ενέργειας. Άρα λοιπόν, το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει είναι η διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών παροχής εισαγόμενου μίγματος πηγών ενέργειας. Από αυτήν την άποψη, η υπόθεση του South Stream έχει εγκαταλειφθεί από την Κυβέρνηση; Οι ανταγωνισμοί για το ποιοι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου θα περάσουν από την περιοχή είναι τεράστιοι. Επίσης, είναι πολύ μεγάλα και τα γεωπολιτικά συμφέροντα. Από αυτή την άποψη, όπως ισχύει και ίσχυε, ότι οι δρόμοι του φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι σπαρμένοι με αίμα, άρα και οι κίνδυνοι πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή είναι μεγάλοι, καθώς επίσης είναι ορατή και η αναδιάταξη των συνόρων.
Η τρίτη ενότητα έχει να κάνει με τη υπόθεση βιωσιμότητας. Από την παρουσίαση φάνηκε ότι διεκδικείται το αζέρικο αέριο. Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι οι γεωπολιτικές συμμαχίες εναλλάσσονται, έσπασε η συμμαχία Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν και προσεγγίζει περισσότερο το Αζερμπαϊτζάν με την Ρωσία. Άρα, το ζήτημα είναι με τι θα τροφοδοτηθεί αυτός ο αγωγός, εφόσον υπάρχει αυτή η στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία μεταξύ Αζέρων και Ρώσων και βεβαίως με την ύπαρξη των υπολοίπων ανταγωνιστικών αγωγών εκεί που θα τροφοδοτούνται κατά κύριο λόγο με αζέρικο αέριο. Από αυτή την άποψη, ενδέχεται, μέσα στα πλαίσια της βιωσιμότητας του εν λόγω αγωγού, να είναι τα διάφορα σχέδια που κατά καιρούς έχουν δει την δημοσιότητα ή επανέρχονται στον Αστακό για το υγροποιημένο αέριο από το Κατάρ και τροφοδότηση του συγκεκριμένου αγωγού με αυτό ή τα νέα κοιτάσματα και η νέα συμφωνία. η οποία πάει ν' αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, του Λεβιάθαν, που βρίσκεται στην περιοχή της οικονομικής ζώνης του Ισραήλ και την τροφοδοσία του συγκεκριμένου αγωγού μ' αυτό.
Κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε να μας δώσετε κάποιες απαντήσεις για την πορεία του ενεργειακού σχεδιασμού στη χώρα μας. Βέβαια το ζήτημα είναι συνολικότερο, αλλά περιοριζόμαστε στο συγκεκριμένο ζήτημα του αγωγού ανάμεσα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου