Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: αδιέξοδο για τις λαϊκές οικογένειες

Πολλές λαϊκές, εργατικές οικογένειες, νέα ζευγάρια βρίσκονται μπροστά σε ένα εκρηκτικό αδιέξοδο. Η ζωή τους έχει δυσκολέψει και θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, όταν θα βιώνουν στο πετσί τους τις τραγικές επιπτώσεις του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι, τη δόση του στεγαστικού δανείου, δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν για διακοπές λίγων ημερών, δεν ξέρουν αν θα μπορούν να ψωνίσουν τα απαραίτητα για να ζήσει η οικογένειά τους. Το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας έχει μειωθεί δραστικά. Αυτό έχει επιπτώσεις και σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, τον εργαζόμενο πατέρα και την εργαζόμενη μάνα. Αν θα μπορέσουν δηλαδή να στείλουν το παιδί τους σε κάποιον παιδικό σταθμό.
Το πρόβλημα αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις και στο Δήμο Ηγουμενίτσας, κυρίως μετά το κλείσιμο του βρεφονηπιακού σταθμού του Δήμου.
Πολλές οικογένειες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο βρεφονηπιακός σταθμός που λειτουργεί με την ευθύνη της Εργατικής Εστίας δέχτηκε 100 αιτήσεις και έγιναν δεκτά μόλις 40 παιδιά.

Παράλληλα τεράστιο είναι και το πρόβλημα των εργαζομένων στον βρεφονηπιακό που βρέθηκαν στο δρόμο αντιμέτωποι με την ανεργία . Και όλα αυτά όταν και οι υπόλοιποι παιδικοί σταθμοί της πόλης αντιμετωπίζουν προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας από την έλλειψη προσωπικού.
Η ανάγκη των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους για δωρεάν και υψηλής ποιότητας προσχολική αγωγή μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο μέσα από την ανυποχώρητη πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή, ως υποχρέωση και αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Δεν μπορεί η λειτουργία, να ανατίθεται στον κάθε Δήμο χωριστά, ανάλογα με τα πιστεύω κάθε διοίκησης ή τις οικονομικές δυνατότητες των κατοίκων κάθε περιοχής.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση»  προβάλλει τα εξής αιτήματα και αγωνίζεται για:
·         Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των σταθμών όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·         Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·         Να μη γίνει καμία απόλυση. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, κατάλληλο για την αγωγή μικρών παιδιών, όπως βρεφονηπιοκόμων, νηπιαγωγών, καθώς και βοηθητικού προσωπικού, όπως τραπεζοκόμοι, μάγειροι, καθαρίστριες, φύλακες και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου ή άλλης μορφής ελαστική απασχόληση.
·         Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί να είναι «πάρκινγκ», παιδοφυλακτήρια που παρέχουν μια αγωγή παρωχημένη, απαράδεκτη και σκοταδιστική.
·         Να δοθεί άμεση λύση για την κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση κτιρίων των δημοτικών αρχών ή άλλων δημόσιων οργανισμών ή με ενοικίαση, ώστε τώρα να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά.                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου