Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Πρωτοβουλίες για να μη ξεπουληθεί η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη

Πιστοί στη δήλωση, της πολιτικής μας ορκομωσίας, και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανηπειρωτικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της Δωδώνης, εισηγούμαστε σήμερα το συγκεκριμένο θέμα.
Στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής -από όλες τις κυβερνήσεις δεκαετιών τώρα- και του ξεπουλήματος των πάντων στο κεφάλαιο σήμερα, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, έρχεται και ο σχεδιασμός για το πέρασμα της Δωδώνης στους ιδιώτες.
Η απόφαση αυτή, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θίγει άμεσα και μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, πρώτα από όλα των κτηνοτρόφων, των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών ΕΒΕ.
Είναι φυσικό αποτέλεσμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία συμφωνούν και εφαρμόζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πολιτικής γνωστά σε όλους:
                  -    μείωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων
-         μείωση της τιμής του αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η τιμή του αγελαδινού γάλακτος κυμαίνονταν πριν 3 χρόνια στα 41-42 λεπτά του Ευρώ. Τώρα έχει κατρακυλήσει κατά 10 λεπτά πιο κάτω. Στα Γιάννενα η τιμή του πρόβειου γάλακτος είναι 1€ και 2 λεπτά ενώ του αγελαδινού 39 λεπτά κατά μέσο όρο.
-         Αύξηση του κόστους παραγωγής. Από το Ιούνιο του 2010 έχουμε αύξηση κατά 50% στα σιτηρά και μεγάλη αύξηση στα καύσιμα.
-         μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Στα Γιάννενα έχουμε σταθερή μείωση κατά 5% τον χρόνο του αριθμού των αιγοπροβάτων.
-         μείωση γενικότερα του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων και συνταξιούχων του ΟΓΑ.
Είχαμε δηλαδή ένα διαρκές κτύπημα του εισοδήματος της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς.
Συνέχεια αυτού του αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης είναι και η προσχεδιασμένη από καιρό απόφαση ξεπουλήματος της Δωδώνης, που τώρα βρήκαν την αφορμή για να την υλοποιήσουν. Το επιχειρούμενο λοιπόν ξεπούλημα έρχεται σε μια περίοδο που και στον κλάδο της μεταποίησης του γάλακτος πραγματοποιούνται εξαγορές και συγχωνεύσεις με αποτέλεσμα την συγκέντρωση της μεταποίησης και εμπορίας του γάλακτος και των προϊόντων του σε 3 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους: Την ΦΑΓΕ, την Frieshland και τη Vivartia.
Η ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης σίγουρα θα μειώσει την τιμή του γάλακτος στους παραγωγούς ενώ θα την αυξήσει στους καταναλωτές. Κατά συνέπεια θα έχουμε ένα μεγάλο -τελειωτικό-χτύπημα στους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα. Θα απολυθούν πολλοί εργαζόμενοι της επιχείρησης, ενώ θα θιγούν και εκατοντάδες μικρο-μεσαίοι επαγγελματίες και έμποροι που διακινούν τα προϊόντα της. Η ιδιωτικοποίηση θα σημάνει παραπέρα χειροτέρευση της ποιότητας της διατροφής των Ελλήνων εργαζομένων και των παιδιών τους αφού είναι γνωστό ότι οι
επιχειρηματικοί όμιλοι εισάγουν γάλα σκόνη από την Γερμανία και τη Γαλλία με 16 λεπτά το κιλό.
Φαίνεται ότι επειδή η μέχρι πρότινος σχεδιαζόμενη μέθοδος ιδιωτικοποίησης μέσω …χρηματιστηρίου θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων ορισμένοι σκέφτηκαν να εφαρμόσουν την ταχτική του Δούρειου ίππου. Για τον λόγο αυτό εμείς λέμε ότι  το επιχείρημα που καλλιεργείται από το ΠΑΣΟΚ, βουλευτές και στελέχη, του  ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΝΑΡ «η ΔΩΔΩΝΗ να πάει στους φυσικούς φορείς» και εννοούν τους συνεταιρισμούς είναι παγίδα που οδηγεί, από άλλο δρόμο, στην ιδιωτικοποίηση και στο ξεπούλημα, γιατί οι Ενώσεις συνεταιρισμών σήμερα λειτουργούν ως Α.Ε.
Εξ άλλου όπως έχουν δηλώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ επίκειται με νέο νόμο ακόμα αντιδραστικότερες αλλαγές του χαρακτήρα τους: από Ενώσεις προσώπων θα γίνουν συνεταιρισμοί κεφαλαίων που θα αναφέρονται σ΄όλη την Περιφέρεια. Το διαφορετικό στοιχείο σ΄ αυτό τον τρόπο ιδιωτικοποίησης είναι να κάνουν συνυπεύθυνους στο ξεπούλημα τους αγροτοκτηνοτρόφους και τους συνεταιρισμούς τους.
Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης πρέπει να απαντήσουν στο εξής: Πως θα αντέξει η «ΔΩΔΩΝΗ» σ΄ένα καθεστώς άγριου καπιταλιστικού ανταγωνισμού που οι κολοσσοί του κλάδου φέρνουν από το εξωτερικό γάλα με 16 λεπτά του Ευρώ το κιλό αν δεν υπάρχει μια πολιτική στήριξης της εγχώρια παραγωγής που θα περιλαμβάνει και απαγόρευση εισαγωγών; Δηλ. αν δεν υπάρχει μια ριζικά διαφορετική πολιτική;
Επιπλέον υπάρχει και η ζωντανή εμπειρία όπου συνεταιριστικά εργοστάσια μεταποίησης που λειτουργούσαν ως Α.Ε. και μοίρασαν δεκάδες χιλιάδες μετοχές σε αγρότες,σε λίγα χρόνια έκλεισαν και ξεπουλήθηκαν έναντι πινακίου φακής, απέλυσαν όλους τους εργαζόμενους και χάθηκαν όλες οι μετοχές των αγροτών π.χ. ΑΕΒΕΚ της Κέρκυρας.
Τέλος ένα ακόμα παράδειγμα, που αποδεικνύει περίτρανα τον μύθο του Λαϊκού Καπιταλισμού, είναι αυτό της Εταιρίας Λαϊκής Βάσης των Μινωϊκών γραμμών, όπου είναι γνωστό το αποτέλεσμα. Όχι μόνο δεν παρέμεινε σε…«Κρητικά χέρια» αλλά ούτε καν σε ελληνικά, καταλήγοντας σε Ιταλό κεφαλαιοκράτη!!!
Η αναφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται με αφορμή τη σχετική επίκαιρη ερώτηση του κ. Αργύρη στη Βουλή για το θέμα της ΕΛΒΙΖ και ΔΩΔΩΝΗΣ –Συνεδρίαση 2 ΔΕΚ. 2010- και την απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδη. Η όλη στιχομυθία είναι αποκαλυπτική [ κατάθεση στα πρακτικά] αξίζει μόνο η παράθεση μιάς φράσης του κ .Σαχινίδη: « Δεν υπάρχει κάποιος λόγος μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες να βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Τράπεζας».!!!
Για την Λαϊκή Συσπείρωση λοιπόν υπάρχουν δύο δρόμοι για τη λύση του προβλήματος της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».
Ο ένας είναι αυτός που ακολουθείται τώρα με ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και τους συμμάχους τους, ώστε να φύγει από τη μέση ο μικρομεσαίος αγρότης κτηνοτρόφος και να κυριαρχήσει το μεγάλο καπιταλιστικό κεφάλαιο. Αυτός ο δρόμος δοκιμάστηκε όλα αυτά τα χρόνια και οδήγησε στο ξεκλήρισμα αγροτικών νοικοκυριών, στην ερήμωση της υπαίθρου. Αυτή η πολιτική δεν διορθώνεται. ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ.
Ο δρόμος που εκφράζει τα πραγματικά συμφέροντα των εργατών, των φτωχών κτηνοτρόφων είναι ένας. Είναι ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της <<Δωδώνης>>.
Ήρθε η ώρα να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας διεκδικώντας έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης κόντρα στα μονοπώλια.
Η παραγωγή εγχώριων τροφίμων, φτηνών και ποιοτικών, για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μπορεί να γίνει με την κοινωνικοποίηση της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής παραγωγής και της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων και μεταποίησης που θα παράγουν όχι για το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά για τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Με κεντρικό σχεδιασμό, καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις, και παραγωγικούς συνεταιρισμούς μικρομεσαίων αγροτών.
Μια φιλοαγροτική πολιτική που θα συνδέει την αγροτική παραγωγή με τη βιομηχανία, το εμπόριο, τις τράπεζες που θα αποτελούν λαϊκή κρατική ιδιοκτησία, θα διασφαλίζει την ευημερία της εργατικής και αγροτικής οικογένειας και θα αναπτύσσει την εγχώρια παραγωγή για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων. Ένας τέτοιος αγώνας είναι πρώτα από όλα πολιτικός ενάντια στα μονοπώλια και τα κόμματά τους. Είναι αγώνας για να αλλάξει χέρια η εξουσία. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.
Στην κατεύθυνση αυτή άμεσα διεκδικούμε:
  • Όχι στη ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ, ΔΩΔΩΝΗΣ και των άλλων συνεταιριστικών μεταποιητικών βιομηχανιών.
  • Στήριξη της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, ΕΛΒΙΖ) με μείωση του κόστους παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών των αντίστοιχων προϊόντων που παράγουν.
  • Καμία απόλυση εργαζόμενων στις μεταποιητικές μονάδες (ΔΩΔΩΝΗ,ΕΛΒΙΖ) . Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων που είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Κατώτερες – εγγυημένες τιμές για το αγελαδινό γάλα 0,50€, για το πρόβειο 1,20€, για το γίδινο 0,80€  που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στην μικρομεσαία αγροτιά
  • Πολιτική μείωσης του κόστους για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΠΟΕ
  • Επιστροφή ολόκληρου του Φ.Π.Α, αφορολόγητα αγροτικά καύσιμα, κατάργηση του Φ.Π.Α. σε αγροτικά εφόδια, πάγωμα των χρεών για 3 χρόνια
  • Μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική  και την κτηνοτροφική παραγωγή. Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. 
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή  και καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.
  • Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1120 ευρώ. Κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας(ΟΕΚ),  περιλαμβάνοντας και τους νέους μικρομεσαίους αγρότες – κτηνοτρόφους.
  • Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε να κινηθεί και το περιφερειακό συμβούλιο και επειδή δεν τρέφουμε καμμία αυταπάτη για το ρόλο ούτε του αστικού κράτους αλλά ούτε της περιφερειακής διοίκησης δηλώνουμε ότι θα βρισκόμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα των φορέων που αγωνίζονται μέσα από την Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα.

                        Οι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι

                          Κωτσαντής Κώστας

                         Ζιώβας  Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου