Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Ο Δήμος να διεκδικήσει τις οφειλές του κράτους κι όχι να παίρνει δάνεια

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δ.Σ Ηγουμενίτσας κατά την συζήτηση του θέματος : «Λήψη απόφασης για σύναψη δανείου 3 εκ. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου».Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει τοποθετηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. αρνητικά στην λήψη δανείου. Έχουμε δημοσιοποιήσει την θέση μας, ορισμένα τοπικά ΜΜΕ την έχουν δημοσιεύσει. Έχουμε επίσης τοποθετηθεί τόσο στο Δ.Σ. όσο και δημόσια με σχετική ανακοίνωση για το θέμα των απλήρωτων εργαζομένων στα διάφορα προγράμματα του Δήμου.
Άρα στο θέμα του δανείου δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι νέο, ούτε και από την μέχρι τώρα συζήτηση προέκυψε κάτι. Εκτός από αυτό έχουμε από την αρχή επισημάνει, ότι με τα χρήματα του Δανείου δεν είναι σίγουρο ότι θα πληρωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι.
Θέλουμε όμως να τοποθετηθούμε πάνω στον απαράδεκτο εκβιασμό του Δημάρχου ο οποίος μας καλεί να ψηφίσουμε με αίσθημα ευθύνης θετικά για την λήψη δανείου, αλλιώς απειλεί ότι θα κλείσει ο Δήμος!!!!
· Προεκλογικά η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε την λαϊκή ψήφο με σκοπό να οργανωθεί από καλύτερες θέσεις η πάλη ενάντια στην βάρβαρη, αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Ανέλαβε την ευθύνη να αντιπαλεύει αυτήν την πολιτική μέσα και έξω από το Δ.Σ. να την αποκαλύπτει, να ενημερώνει τους εργαζόμενους για αυτά που αποφασίζονται στο Δ.Σ. Αυτό πράττουμε με ψηλό αίσθημα ευθύνης για αυτό και καταψηφίζουμε την εισήγηση για λήψη δανείου επειδή όπως έχουμε εξηγήσει θα οδηγήσει σε νέο χαράτσωμα των κατοίκων χωρίς να λύνει τα προβλήματα που επικαλείται η εισήγηση και παραδέχεται εν μέρει και ο εισηγητής.
· Ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δ.Σ. ας αναλάβουν τις ευθύνες τους για αυτά που υποσχέθηκαν προεκλογικά ενώ γνώριζαν την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Την γνώριζαν δε πολύ καλά γιατί τους πιέζαμε προεκλογικά να μας εξηγήσουν πως θα υλοποιήσουν αυτά που έταζαν.
· Ο Δήμαρχος αντιγράφει τον κ. Βενιζέλο και την κυβέρνηση στον εκβιασμό. Ο ελληνικός λαός όμως για δύο χρόνια εκβιάζεται και τρομοκρατείται. «Μνημόνιο ή χρεοκοπία», «μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία», «νέα μέτρα για την Δόση», κλπ. Η βουλή αποφασίζει και παίρνονται μια σειρά βάρβαρα, αντιλαϊκά μέτρα. Αλλά η υποταγή σε αυτή την πολιτική οδηγεί και σε νέα μέτρα, χαράτσια, απολύσεις, «εφεδρεία» κλπ Η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση μεγαλώνει συνέχεια για τα λαϊκά στρώματα. Επομένως υπάρχει πια πείρα από αυτά τα διλλήματα, από αυτή την πολιτική. Αρκετή ώστε να απορρίψει τους νέους εκβιασμούς και σε τοπικό επίπεδο.
· Το δίλλημα σας δεν το βάζει η ζωή. Γιατί το ερώτημα πρέπει να είναι «ή δάνειο ή κλείσιμο του Δήμου»; Το δίλλημα που βάζει η ζωή καθημερινά είναι «υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική ή αγώνας , ρήξη και ανατροπή αυτής».
· Ένα μέρος από τα χρήματα του δανείου που ζητάτε προορίζεται για να εξοφληθούν χρέη του Δήμου προς την εφορία, δηλαδή το κράτος. Το κράτος όμως χρωστάει στους Δήμους 11 δις. ευρώ από φόρους που έχει εισπράξει για λογαριασμό της τοπικής Διοίκησης και ποτέ δεν απέδωσε σε αυτήν. Ούτε το 1,7 δις ευρώ που η συμβιβασμένη ΚΕΔΚΕ συμφώνησε δεν δίνει. Αντίθετα απαιτεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων της χώρας που αγγίζουν τα 52,50 εκατομμύρια ευρώ. Απειλεί μάλιστα ότι δεν θα δώσει φορολογική ενημερότητα στους Δήμους αν δεν τα εξοφλήσουν!!! Δεν είναι εξωφρενικό να πάρουμε δάνειο από το κράτος που μας χρωστάει πάρα πολλά για να εξοφλήσουμε χρέη μας προς αυτό;; Συγκρίνετε τα νούμερα πριν ψηφίσετε!!
Στην «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν ακούγεται σαν απειλή το να κλείσει ο Δήμος, που έτσι και αλλιώς υπολειτουργεί λόγω έλλειψης χρημάτων.
· Να κλείσουμε τον Δήμο κ. Δήμαρχε και μαζί με τους απλήρωτους εργαζόμενους με όλους τους κατοίκους του Δήμου να απαιτήσουμε τα χρήματα που μας χρωστάει το κράτος. Χρήματα που χρειάζεται ο Δήμος για να ικανοποιήσει λαϊκές ανάγκες. Έχουμε ξανά τοποθετηθεί που θα τα βρει. Αυτόν τον δρόμο προτείνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» γιατί αυτός είναι δρόμος που δείχνει η πείρα και η ζωή.
· Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ούτε εκβιάζεται, ούτε τρομοκρατείται καταψηφίζει την εισήγηση του Αντιδημάρχου.

Ηγουμενίτσα 02/10/2011
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου