Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Ιδιωτικοποίηση – Ξεπούλημα του Λιμανιού.

Προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας

               Κοινοποίηση
·        κ. Δήμαρχο
·        Δημοτικούς Συμβούλους
·        Μ.Μ.Ε.
Κύριε πρόεδρε

Η συγκυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προωθεί με γοργούς ρυθμούς την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Όπως φαίνεται στο  σχετικό σχέδιο Νόμου «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» βρίσκεται από την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση (στο: http://www.opengov.gr/ythynal/?p=158 ) το οποίο σας έχω ήδη αποστείλει ηλεκτρονικά :
Δημιουργείται το Λιμενικό Δίκτυο Δυτικής Ελλάδος που προκύπτει από την συγχώνευση των λιμανιών Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας στον Ο.Λ. Πάτρας.

  1. Για τη δημιουργία του ανωτέρω Λιμενικού Δικτύου Η μοναδική μετοχή που κατέχει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στους Οργανισμούς Λιμένων - Ανώνυμες Εταιρίες της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας, εισφέρεται δια του παρόντος στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) Α.Ε. ως εισφορά σε είδος για την δημιουργία του Λιμενικού Δικτύου Δυτικής Ελλάδος.
  2. Θα ορίσουν νέα τριμελή  Διοικητικά Συμβούλια των θυγατρικών τους εταιρειών, στα οποία θα μετέχει υποχρεωτικά ένα εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της μητρικής εταιρίας.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η ΟΛΗΓ Α.Ε. συγχωνεύεται στην «μητρική»  ΟΛΠΑ .

Το δε λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα διοικείται από τριμελές Δ.Σ. εκ των οποίων ο ένας θα ορίζεται από την «μητρική» ΟΛΠΑ.

Αυτήν την εξέλιξη οραματίζονταν οι κάτοικοι της πόλης μας όταν ξέρουνε ότι:

     1)   Η Ηγουμενίτσα πάντα ήταν λιμάνι, λόγω της φυσικής της θέσης.  

2)    Σε αυτή τη θέση λόγω των πλεονεκτημάτων της, έχει γίνει ένα μεγάλο και  σύγχρονο λιμάνι. Λιμάνι με μεγάλη κίνηση. Λιμάνι που επεκτείνεται.

3)    Το λιμάνι κατασκευάστηκε σε χώρο που ο Δήμος παραχώρησε.

4)    Το λιμάνι κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού.

5)    Αυτό το λιμάνι που αντικειμενικά αποτελεί λαϊκή περιουσία, με απόφαση της βουλής και με ψήφους τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., μεταβιβάστηκε στην ΟΛΗΓ Α.Ε. Δόθηκε δε με πολιτική απόφαση μαζί με το λιμάνι και η «χερσαία ζώνη», δηλαδή όλα τα παράλια της Θεσπρωτίας.

6)    Δόθηκε ,για «αναπτυχθεί ανταγωνιστικά προς άλλα»,σε μια κρατική Α.Ε., που λειτουργεί  με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή με σκοπό το κέρδος.

7)    Η Α.Ε. ΟΛΗΓ εμφάνισε  κέρδη για το 2010 1,5 εκ.euro και αποθεματικό 11 εκ. euro.

8)    Το σημερινό αποθεματικό προσφέρεται σαν προίκα στην «μητρική».

9)    Την ίδια εποχή που ο Δήμος Ηγουμενίτσας, τον χώρο του οποίου ανήκει το λιμάνι ,που οι κάτοικοι του υφίστανται όλα αυτά τα χρόνια τις συνέπειες από την κατασκευή και λειτουργία του, είναι καταχρεωμένος.

     Αν επιτρέψουμε να προχωρήσει η δρομολογούμενη  διαδικασία σε λίγο καιρό δεν θα μιλάμε για λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά για λιμάνι της ΟΛΠΑ Α.Ε. που θα ανήκει σε ιδιώτη επενδυτή (π.χ. στην COSCO , όμιλο ΓΚΡΙΜΑΛΝΤΙ).

     Λιμάνι που θα βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα, αλλά οι κάτοικοι της  δεν θα έχουν πρόσβαση στην θάλασσα. Αυτή είναι κατάσταση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Το ΚΚΕ  είχε προβλέψει ,εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αυτήν την εξέλιξη.

Την αντιπάλεψε με όλες του τις δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια.

Το ίδιο έκανε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» από πρώτη στιγμή της δημιουργίας της.

Σε αντίθεση με  φορείς και πολιτικές οργανώσεις στον τόπο μας, που διαφημίζανε την ανάπτυξη του τόπου με την δημιουργία της ΟΛΗΓ Α.Ε. ,γιατί τάχα έτσι το λιμάνι μας «θα  γίνονταν ανταγωνιστικό» προς αυτό της Πάτρας.

Με αυτό παραμυθιάζανε τους κατοίκους του Δήμου μας για χρόνια.

Η ψήφιση και εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου ,θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη που θα σημαδέψει τον λαό και τον τόπο για πολλά χρόνια.

Για αυτό και πρέπει να εμποδιστεί με κάθε τρόπο. 

Για αυτόν τον σκοπό ζητούμε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ηγουμενίτσας για να δηλώσει το Δ.Σ. την αντίθεση του και να πάρει μέτρα ώστε να την εμποδίσει. 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνει ξανά ,ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, και κάθε λιμανιού της χώρας. Πρόκειται για περιουσία του λαού και ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν! Η ασφαλής και γρήγορη μετακίνηση ως λαϊκό δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα, περνάει μέσα από την κοινωνικοποίηση του λιμανιού, σε ενιαίο οργανισμό που θα είναι ενταγμένα όλα τα μέσα μεταφοράς. Βέβαια αυτό προϋποθέτει μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και κοινωνίας όπου η ανάπτυξη θα γίνεται με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι την μεγιστοποίηση του κέρδους μιας μερίδας καπιταλιστών.

Καλούμε το Δ.Σ. να εναντιωθεί στην προωθούμενη ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ του λιμανιού.

Καλούμε τους Μαζικούς Φορείς , τα Σωματεία του τόπου να οργανώσουν αγωνιστικό κίνημα ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη.

          
                                                          Ηγουμενίτσα 18/12/12

                                                               Δώρης Δήμας

                                   Μέλος του Δ.Σ. εκλεγμένος με την «Λαϊκή Συσπείρωση»

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου