Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ







ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΚΟ Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ απευθύνεται στους νέους γονείς, που μέσα στον κυκεώνα της μείωσης του εισοδήματος, της αβεβαιότητας, της ανεργίας, παλεύουν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή ζωή και τα δίνουν όλα για τη φροντίδα και τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών τους.
Αυτήν την περίοδο δεκάδες νέοι γονείς αναζητούν θέση για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του  Δήμου  Ηγουμενίτσας. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς θα βρεθούν αποκλεισμένοι.
Το ΚΚΕ προσεγγίζει το ζήτημα της προσχολικής αγωγής με παιδαγωγικές - επιστημονικές θέσεις και με κριτήριο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Οι βάσεις για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και τη διανοητική εξέλιξη του νέου ανθρώπου μπαίνουν πριν ακόμη ξεκινήσει το σχολείο. Η συστηματική και επιστημονικά οργανωμένη από το κράτος αγωγή πρέπει να ξεκινά από την προσχολική ηλικία. Είναι καθοριστικής σημασίας μέτρο, για την αντιμετώπιση των μορφωτικών ανισοτήτων, αλλά και τη διαμόρφωση ισορροπημένης κοινωνικής προσωπικότητας, ολόπλευρα αναπτυγμένης.
Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια ή ως δώρο αλλά ως βασική ανάγκη, πρώτα απ' όλα του μικρού παιδιού, που δεν μετριέται με τους κάθε φορά δημοσιονομικούς δείκτες. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει ο καθένας και η καθεμιά να προσεγγίσει το ζήτημα, να το σκεφτεί και να αγωνιστεί για την ικανοποίησή του.
Δεν μπορεί η άνεργη μάνα, η ανασφάλιστη, να αποκλείεται κι απ' αυτή τη δυνατότητα της αίτησης, αφού οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν όχι με βάση τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας, αλλά με βάση τη βεβαίωση εργασίας και το ένσημο. Δεν μπορεί η οικογένεια του μικρέμπορου, του βιοτέχνη να αποκλείεται, γιατί η γυναίκα αδυνατεί να αποδείξει ότι βοηθά να κρατηθεί το μαγαζί που το τσακίζει η αναδουλειά και η κρίση. Η μετανάστρια μάνα να βρίσκει την πόρτα κλειστή, αφού την τρώει η μαύρη εργασία και η ανεργία. Δεν μπορεί η νεαρή μάνα, που έχει ακόμη ένα μεροκάματο, να διαγκωνιστεί για μια θέση για το παιδί της με βάση το περσινό εισόδημα της οικογένειας, που σήμερα δεν υπάρχει, και αν τελικά τα καταφέρει να επιβαρυνθεί με τα τροφεία του παιδικού σταθμού.
Και όλα αυτά γιατί:
Το 2000, οι κρατικοί τότε παιδικοί σταθμοί, που ήταν δωρεάν για όλα τα παιδιά και με μόνιμο προσωπικό, πέρασαν στην αρμοδιότητα των Δήμων, καθώς οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση δρομολόγησαν την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων ως τότε λειτουργιών, μέσω της αποκέντρωσης.
Η χρηματοδότησή τους από το κράτος χρόνο με το χρόνο περιορίζεται, αρχίζουν να πληρώνουν οι γονείς τροφεία, λίγα στην αρχή που γίνονται όλο και περισσότερα. Οι κτιριακές υποδομές μαραζώνουν, ασυντήρητες. Το προσωπικό περιορίζεται, προσλαμβάνεται με συμβάσεις 2μηνες, 4μηνες, 8μηνες.
Η οικονομική κρίση τούς δίνει άλλοθι να προχωρήσουν πιο γρήγορα και επικίνδυνα. Αρχίζει η απόρριψη αιτήσεων και η επιλογή. Τα πρώτα θύματα είναι οι άνεργοι γονείς. Ακολουθούν οι οικογένειες με βρέφη έως δύο ετών, η φροντίδα των οποίων απαιτεί περισσότερο προσωπικό, άρα κοστίζουν ακριβά. Η σίτιση των παιδιών απειλείται με κατάργηση, το διαιτολόγιο υποβαθμίζεται. Η ιατρική παρακολούθηση και πρόληψη γίνονται πολυτέλεια.
Οι εναπομείναντες σε λειτουργία παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Ηγουμενίτσας όλο και περισσότερο στηρίζουν τη χρηματοδότησή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης.
Η δημοτική αρχή που στηρίζεται από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με την ανοχή της Ν.Δ. συνέδραμε σε αυτήν την καταστροφική πορεία. Προώθησαν, την επιχειρηματική - ανταποδοτική λειτουργία, γονάτισαν με χαράτσια την οικογένεια.
Η κυβέρνηση σήμερα δίνει το τελικό χτύπημα στις όποιες δημόσιες κοινωνικές υποδομές έχουν απομείνει και ετοιμάζει το πλαίσιο, ώστε να τελειώσουν με την επιστημονική φροντίδα των βρεφών και των νηπίων, να κάνουν φύλλο και φτερό όλο το δίχτυ προστασίας, έτοιμο να παραδοθεί στους κερδοσκόπους, αφού περάσει από μια σειρά πειράματα αυτοδιαχείρισης, «κοινωνικών επιχειρήσεων», ΜΚΟ, «πιστοποιημένων» μικρών μονάδων από τους συνταξιούχους της «ενεργής γήρανσης» κι ό,τι άλλο εφεύρουν τα σαΐνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης.
Η ΚΟ Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ καλεί τη λαϊκή οικογένεια, το οργανωμένο κίνημα στους τόπους δουλειάς και τη γειτονιά, τώρα, χωρίς καμία αναμονή, να αντιπαρατεθεί και να αποτρέψει αυτή την πολιτική που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και τις ανάγκες των παιδιών της.
Nα παλέψουν για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, διεκδικώντας:
  • Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
  • Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς.
  • Να μην κλείσει κανένας σταθμός. Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Καλούμε την εργατική τάξη και τον λαό της Ηγουμενίτσας  να μη θυσιάσουν τις ανάγκες των παιδιών τους στο βωμό των κρατικών χρεών και ελλειμμάτων για τα οποία δεν ευθύνονται. Να μην τα θυσιάσουν στο όνομα της ανάκαμψης, η οποία δεν αφορά στη βελτίωση της ζωής τους. Να τραβήξουν μπροστά, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.
Οι υπονομευτές της ζωής και των δικαιωμάτων μας θέλουν τη λαϊκή - εργατική οικογένεια και τα παιδιά της γονατισμένους κι ευάλωτους. Να μη βλέπουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, τους πραγματικούς υπεύθυνους, αλλά να θεωρούν ως αντίπαλο τον διπλανό τους, που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα. Αυτό το βρώμικο ρόλο παίζει και η Χρυσή Αυγή που ενοχοποιεί τους φτωχούς μετανάστες για να μένουν στο απυρόβλητο όσοι ευθύνονται πραγματικά για τη σημερινή κατάσταση, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί τον πιο ωμό εκπρόσωπο της εξουσίας των καπιταλιστών. Γι' αυτό εμφανίζει το μετανάστη και το παιδί του ως αίτιο για τις στερήσεις και τις δυσκολίες μας.
Καλούμε τους νέους γονείς να μη στριμώξουν τα όνειρα και τις ανάγκες των παιδιών τους στους σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας και του πολιτικού της προσωπικού. Αυτοί έχουν λύσει το πρόβλημά τους με σύγχρονους, πανάκριβους ιδιωτικούς σταθμούς και σχολεία, με χρήματα που κερδίζουν από τη ληστεία όλων μας. Γι' αυτούς η φροντίδα των παιδιών μας είναι κόστος που πρέπει να φορτωθούμε εμείς. Θέλουν να μάθουν στα παιδιά μας την υποταγή και την προσαρμογή στο χειρότερο από την πιο μικρή ηλικία.
Καλούμε τους γονείς να οργανωθούν και να διεκδικήσουν χωρίς ταλάντευση την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών τους και των οικογενειών τους.


                                                                          Ηγουμενίτσα 27/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου