Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις των υποψηφίων δημάρχων Ηγουμενίτσας. Τα λόγια...και οι θέσεις...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η - Μέσα στη γενικευμένη οικονομική-κοινωνική-πολιτική κρίση, και κυριότερα την κρίση θεσμών που διέπει την κοινωνία σήμερα, τι είναι αυτό που σας ώθησε να διεκδικήσετε την Καλλικρατική θέση του δημάρχου της πρωτεύουσας του νομού Θεσπρωτίας;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ:
Στην εποχή μας που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή μας και τις δράσεις μας και οι θεσμοί περνούν μέσα από μια μεγάλη κοινωνική κρίση και η πολιτική –οί απαξιώνονται , η πρόκληση της αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα νέο στοίχημα για όλους τους πολίτες είτε συμμετέχουν ως υποψήφιοι είτε ως ψηφοφόροι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Η θεμελιακή κρίση-οικονομική και θεσμική- η οποία πλήττει τη χώρα μας, μπορεί να αναδείξει νέες φόρμες διοίκησης και θα ακμάσει την συνείδηση και τις δυνατότητες συμμετοχής και αποτελεσματικής κριτικής των πολιτών προς τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης.
Η υποψήφιότητά μου για τη δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας, αποτελεί πρόκληση από πλευράς μου να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην κοινωνία του νέου δήμου και να συμμετέχω στην καινοτόμο αυτή μορφή διοίκησης. Οι νέες μέθοδοι διαχείρισης και διοίκησης των δήμων λειτουργούν για εμένα ως κίνητρο και προτροπή απόδειξης και επιβεβαίωσης των αποτελεσματικών και άμεσων λύσεων στις οποίες έχουμε προβεί κατά την νομαρχιακή μας θητεία .
Παρόλο το βεβιασμένο και ελλειπές -σε ορισμένα σημεία- ως προς την εφαρμογή, νομοσχέδιο «Καλλικράτης», επιτρέπεται η αντιμετώπιση των αιτιών των προβλημάτων της αυτοδιοίκησης και όχι την απλή ενασχόληση με τα συμπτώματά τους. Oι αλλαγές στη διοίκηση και διαχείριση των δήμων προστατεύουν τον αιρετό από φήμες και κακόβουλα σχόλια που πολλές φορές προσπάθησαν να διαβάλουν και να στιγματίσουν το έργο και την πολιτική ανάδειξη κάποιων αιρετών εκπροσώπων, ενώ συνάμα δίνουν την δυνατότητα στον πολίτη να έχει απόλυτη ενημέρωση για τις αποφάσεις και τις δράσεις της δημοτικής αρχής. Ο διευρυμένος δήμος Ηγουμενίτσας έχει τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί και να έχει ακόμη πιο σημαντικό και αποφασιστικό ρόλο στις αποφάσεις που θα έχουν τοπική αλλά και περιφερειακή σημασία και δυναμική. Οι κρίσεις στην κοινωνία και στη ζωή μας έρχονται και περνούν το σημαντικό είναι να βγαίνουμε κερδισμένοι από αυτή την ένταση και την αντιπαράθεση που γίνεται κατά τη διάρκειά της. Οι νέοι μας θα δουν ότι η κρίση ήρθε για να βελτιωθούμε, να αλλάξουμε και να εξελιχθούμε, όπως όλα τα προβλήματα στη ζωή τα οποία πρέπει να τα βλέπουμε ως μια στενωπό προς την έξοδο και την επίτευξη του στόχου μας.
ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ:
Η απογοήτευση που αισθάνεται κάθε Έλληνας πολίτης και ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι, έχει να κάνει με την ομολογουμένως κοινή διαπίστωση, ότι «κανείς δεν λέει την αλήθεια!!!».
Κανένας δεν έχει καταφέρει, στο βαθμό που οι περιστάσεις απαιτούν να πιάσει το σφυγμό της εποχής και κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες, χωρίς υπεκφυγές, πρώτα και πάνω από όλα, να παραδεχθεί και να περιγράψει τα λάθη που του αναλογούν. Μιλάω ειδικότερα για τα πολιτικά κόμματα και κυρίως για τα δύο μεγάλα. Ο ένας προσπαθεί να τα φορτώσει στον άλλο. Αυτό εκτός ότι υποτιμά και την νοημοσύνη όλων μας, κουράζει.
Λάθη, λάθος επιλογές, που άλλες φορές πέρασαν απαρατήρητα, και άλλες που δημιούργησαν τα προβλήματα αναξιοπιστίας και μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, ψάχνουν πατρότητα.
Όλα αυτά σωρευτικά, μετατράπηκαν σε αγανάκτηση, οργή και απαξίωση της πολιτικής, ωθώντας τον κόσμο σε μια ψυχολογική ένταση, που κανείς δεν γνωρίζει το επερχόμενο ξέσπασμά της! Που αυτή η αντίδραση θα οδηγήσει.
Κάτω από αυτήν την διαμορφωμένη κατάσταση, έρχομαι να ζητήσω την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συνδημοτών, προς το πρόσωπό μου για την θέση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας, κάτω από την νέα του χωροταξική διάσταση, ύστερα από την ψήφιση του σχεδίου Καλλικράτης.
Θεωρώντας την οκταετή θητεία μου στον Δήμο Ηγουμενίτσας αρκετά πετυχημένη, αναγνωρίζοντας τα λάθη που προσωπικά έκανα ή έγιναν, αλλά διαβεβαιώνοντας ότι αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν εσκεμμένα. Έχοντας αποδεδειγμένα την εμπειρία, τη γνώση στη διοίκηση, στα χρηματοδοτικά προγράμματα και γενικότερα τα τεράστια προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει ο νέος Δήμος Ηγουμενίτσας, αποφάσισα να προχωρήσω για μια ακόμη φορά και να ζητήσω, όπως προείπα, την ανανέωση της εμπιστοσύνης σας προς το πρόσωπό μου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ:
Δε θα πω το κοινότυπο και χιλιοειπωμένο « η διάθεση για προσφορά» και για έναν σημαντικό επιπρόσθετο λόγο ,ότι πολλοί συμπατριώτες έχουν κι αυτοί διάθεση για προσφορά και αγαπούν το ίδιο με μένα τον τόπο.
Πιστεύω ήταν μια φυσική εξέλιξη της μακρόχρονης ενασχόλησής μου με τα κοινά και της ευσυνείδητης επαγγελματικής μου σχέσης εδώ και 28 χρόνια τώρα με τους Θεσπρωτούς . Θα έλεγα ότι καθοριστική ήταν και η διαρκής παρότρυνση μεγάλου τμήματος συμπολιτών να αναλάβω τη διοίκηση και καθοδήγηση του Δήμου Ηγουμενίτσας σε αυτή την κομβική στιγμή..
Μπορεί να υπάρχει κρίση θεσμών και αξιών όπως λέτε και πότε όμως δεν υπήρχαν τέτοια θα μου πείτε. Φυσικά η χώρα μας περνάει τώρα μια μεγάλη και επώδυνη οικονομική κρίση που την έφερε στη δεινή θέση της Διεθνούς επιτήρησης.
Αυτό πληγώνει κάθε Έλληνα , από την άλλη όμως είναι ευκαιρία να βγάλουμε τον εποικοδομητικό μας εγωισμό. Να ανασκουμπωθούμε όλοι μας και ο καθένας από το ρόλο του αναλογικά να δράσει.
Ο Καλλικράτης είναι ένα φωτεινό Ορόσημο μέσα σε αυτή την κρίση θεσμών που επικαλεστήκατε, που μαζί με άλλα μέτρα εκσυγχρονισμού της Δημόσιας ζωής θα συμβάλλουν στο ξεπέρασμα της κρίσης.
Εμείς που θα αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου Ηγουμενίτσας γνωρίζουμε τους δρόμους και τις διαδικασίες εκείνες που θα ακολουθήσουμε ώστε να υπάρξει εκείνο το αποτέλεσμα που η Κοινωνία επιζητεί.
ΔΩΡΗΣ ΔΗΜΑΣ:
Αναμφισβήτητα η κρίση σήμερα επηρεάζει όλες μας τις επιλογές. Αλλά πρώτα πρέπει να δούμε τι είδους κρίση είναι αυτή. Εμείς στην «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια καπιταλιστική κρίση που οφείλεται στην υπερσυσώρευση κερδών ,κεφαλαίων και εμπορευμάτων. Η κρίση οφείλεται στο ότι υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα ,σε πολύ λίγα χέρια, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να επενδυθούν γιατί έχει πέσει το μέσο ποσοστό κέρδους ,όπως επίσης στο ότι υπάρχουν και πάρα πολλά προϊόντα που δεν μπορούν να καταναλωθούν γιατί η αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων έχει πέσει κατακόρυφα λόγω της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται διαχρονικά.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την στήριξη της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ παίρνει μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα για να ξεπερασθεί αυτή η κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.
Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι και ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ με τον οποίο ομολογείται στον νόμο ότι επιδιώκεται να αποκεντρωθεί το κράτος για να εφαρμοστεί καλυτέρα η πολιτική του. Μια πολιτική που είναι σαφέστατα αντιλαϊκή. Μια πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικότερα για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και τι επιδιώκεται μέσω αυτού.
Για αυτό είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για τα στρώματα που πλήττονται από αυτή την πολιτική η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Αγώνας για μια άλλη πολιτική που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της την εξυπηρέτηση των αναγκών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και όχι των συμφερόντων του κεφαλαίου. Από αυτό προκύπτει και η αναγκαιότητα της δημιουργίας και ενίσχυσης του συνδυασμού της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ». Από αυτό προκύπτει και η δική μου υποψηφιότητα .

ΕΡΩΤΗΣΗ 2η
- Τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών είναι πολλές φορές ο βραχνάς των αιρετών;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ:
Οι δύσκολες εποχές που ζούμε δεν μας επιτρέπουν λαϊκισμούς και παρωχημένες τακτικές. Καθημερινά στο γραφείο μου στη νομαρχία δέχομαι και ακούω πολίτες στα μάτια των οποίων αναγνωρίζω την δυσκολία επιβίωσης, ακούω αιτήματα που τους καθορίζουν και καθηλώνουν τη ζωή τους σε μια μετριότητα ενώ θα μπορούσαν να ζούνε καλύτερα και ειλικρινά καθημερινά προσπαθώ να βρω με ποιο τρόπο μπορώ να βοηθήσω τον καθένα από αυτούς ξεχωριστά . Εργάτες, φοιτητές, αγρότες, άποροι, μετανάστες, ομογενείς, μαθητές , ασθενείς πλήττονται από προβλήματα που τις πιο πολλές φορές αισθάνεσαι ανίκανος να βοηθήσεις γιατί χρειάζεται πολύς χρόνος αλλά και αιτήματα που απαιτούν την συναπόφαση πολλών εμπλεκόμενων διαφορετικών φορέων. .
Σήμερα, στη νέα δημοτική αρχή παραχωρούνται πολλές αρμοδιότητες, μπορούμε και οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα ασφάλειας και σταθερότητας των ρυθμών ανάπτυξης στους πολίτες που δρούν και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο δήμο μας καθώς και μια σειρά παροχών υπηρεσιών που θα απαλύνουν τις δυσκολίες των μαθητών, των φοιτητών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των μεταναστών του δήμου Ηγουμενίτσας.
Τα προβλήματα δεν θα πάψουν να υπάρχουν, να εξελίσσονται και να αυξάνονται καθώς εξελίσσεται η ζωή και η κοινωνία γύρω μας. Δεν υπάρχουν κοινωνίες χωρίς προβλήματα και δυσκολίες. Υπάρχουν θεσμοί και διοικητικές λειτουργίες οι οποίες μπορούν να αμβλύνουν ή και να αντιμετωπίσουν ριζικά τα προβλήματα. Είμαστε εδώ και μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι θα συνεχίσουμε με σταθερότητα και σεβασμό να ακούμε, να ακουμπάμε και να λύνουμε το πρόβλημά τους .
Το ατομικό πρόβλημα του πολίτη αν αφεθεί και παραμεληθεί μέσα σε λίγο καιρό μετατρέπεται σε κοινό πρόβλημα, σε πρόβλημα όλων, γιατί η κοινωνία των πολιτών είναι ένας οργανισμός που η λειτουργία κάθε οργάνου ξεχωριστά μπορεί να επιβαρύνει ή και να βελτιώσει την συνολική εικόνα του οργανισμού. Το ατομικό είναι και κοινό και αντίστροφα.
ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ:
Η καθημερινότητα, πράγματι, είναι ένα από τα πιο ζωτικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κάθε Δημοτική Αρχή.
Όλοι εμείς που θα διεκδικήσουμε μία θέση στο Τοπικό και στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει πρώτα και πάνω από όλα η ενασχόλησή μας στην διοίκηση, να συνοδευτεί από θέληση για απόφαση και σκληρή δουλειά, με σχέδιο όμως και σωστή οργάνωση των υπηρεσιών και του μηχανισμού που διαθέτεις κάτω από την συντονισμένη προσπάθεια όλων όσων πολιτικών υπεύθυνων εμπλέκονται.
Και το λέω διότι δεν είναι τυχαία η λαϊκή ρήση «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη».
Μόνο με συλλογική και σκληρή δουλειά μπορείς να δώσεις λύσεις στην καθημερινότητα.
Τέλος, για να μπορέσει να πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βοήθεια των ιδίων των κατοίκων του Δήμου.
Όλοι να ξεκινάμε με το «εμείς» και όχι με το «εγώ». Να έχουμε πάντα κατά νου τον θεμελιώδη κανόνα της Δημοκρατίας που λέει ότι ελευθερία του καθενός από εμάς, οριοθετείται έως το σημείο που ξεκινά η ελευθερία κάποιου άλλου.
Εάν δεν δουλέψουν ταυτόχρονα και παράλληλα τα δύο αυτά στοιχεία, όσες θεωρίες και να αναπτύξουμε, δεν πρόκειται να υπάρξει επιθυμητό αποτέλεσμα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ:
Θα ήθελα να τοποθετήσω κάπως πιο αισιόδοξα το ζήτημα αυτό.
«Βραχνάς» γίνονται τα προβλήματα όταν δεν υπάρχει ικανότητα σχεδιασμού , προγραμματισμού και αξιολόγησης αντικειμενικής του έργου σου.
Το ζήτημα πρέπει να είναι συνολικότερο και να στηρίζεται στη γενικότερη λειτουργία του Δήμου στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών.
Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο και προς τα εκεί θα λειτουργήσουμε συλλογικά , Δημοτικό και Τοπικά Συμβούλια και θα αξιοποιήσουμε επιπρόσθετα όλες τις δυνάμεις του Δήμου, Υπηρεσίες, Φορείς, Ευαισθητοποιημένους Πολίτες.
Εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως όλα αυτά θα συνδυαστούν με συγκροτημένη επιστημονική τεκμηρίωση, ουσιαστικές μελέτες και έρευνες με πραγματικά δεδομένα.
ΔΩΡΗΣ ΔΗΜΑΣ:
Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών πρέπει να αποτελούν τον βραχνά των αιρετών. Οι αιρετοί για αυτό ψηφίζονται για να προσπαθήσουν να τα ικανοποιήσουν. Έτσι τουλάχιστον υπόσχονται όλοι προεκλογικά άλλο αν μετά το ξεχνούν και γίνονται «ρεαλιστές».
Για την «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι οι πολίτες ,ο λαός μέσα από τους Συνδικαλιστικούς του Φορείς ,τις επιτροπές αγώνα, πρέπει καθημερινά να διεκδικεί την λύση των προβλημάτων. Αυτόν μάλιστα τον ρόλο καλούμαστε και σαν τοπική διοίκηση να κάνουμε. Να ενημερώνουμε τους πολίτες για τα αντιλαϊκά μέτρα και μαζί να οργανώνουμε τον Αγώνα για την Αντίσταση ,την Ανυπακοή, την Αντεπίθεση. Με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων θα διαπιστώσετε ότι η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» απαρτίζεται από γνωστούς συνδικαλιστές , πρωτοπόρους αγωνιστές που όλο το προηγούμενο διάστημα είχανε δυναμική παρουσία στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ. Αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε ,πιστεύουμε από καλύτερες θέσεις με την ενίσχυση της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»

ΕΡΩΤΗΣΗ 3η
- Πόσο διασφαλίζεται η δίκαιη συμμετοχή των μικρότερων - συννενούμενων δήμων στις αποφάσεις του μεγάλου ενιαίου δήμου;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ:
Στο πρόγραμμά μας για την δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας θα ενσωματώσουμε το σύνολο των αρχών και αξιών που συνιστούν τη σύγχρονη αντίληψη για την διακυβέρνηση των νέων δημοτικών μονάδων: με απόλυτη διαφάνεια, ενημέρωση του πολίτη, αποτελεσματική άσκηση αρμοδιοτήτων σεβασμός και στην παραμικρή δημοτική εισφορά των πολιτών στα οικονομικά του δήμου, θέλουμε ένα δήμο που θα διοικείται με κανόνες κι όχι με εξαιρέσεις. Οι υπηρεσίες όλων των συνενωμένων δήμων, μέσα από ένα ενιαίο δίκτυο θα βρίσκονται στο πλευρό του πολίτη για άμεση εξυπηρέτηση και προώθηση αιτημάτων και κοινών προβληματισμών. Δεν υπόσχομαι ξαφνικά ότι θα λύσω όλα τα προβλήματα του δήμου. Απλά μέσα από τη νέα νοοτροπία που δημιουργείται, οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να ιεραρχούν τα προβλήματά τους και με τις αρμοδιότητες που τους παραχωρούνται έχουν την ευκαιρία χωρίς ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες να τα επιλύουν. Το πρόγραμμά μας δεν θα είναι ένα ευχολόγιο ή μια τυπική υπόσχεση αλλά μια συστάδα πραγματώσιμων προτάσεων με σαφήνεια και έτοιμες λύσεις. Δεν θα μιλάμε για απλές προθέσεις και καλές διαθέσεις, αλλά για πράξεις και πραγματικότητες.
Κατανοώ την απορία πολλών πολιτών για τον ισόρροπο τρόπο διοίκησης των συνενωμένων δήμων. Θα ήθελα να τονίσω τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε την διαλειτουργικότητα των δήμων χωρίς απώλειες για τους μικρότερους δήμους και χωρίς απώλειες του τοπικού χαρακτηριστικού του τελευταίου τοπικού διαμερίσματος. Όλοι μαζί θα είμαστε πολίτες ενός μεγάλου μητροπολιτικού δήμου, και ο καθένας μας θα αποτελεί μονάδα μιας ξεχωριστής τοπικής ιδιαιτερότητας του ευρύτερου συνόλου. Έργα που θα διευκολύνουν και δε θα αλλοτροιώσουν τις τοπικές συνήθειες και χαρακτηριστικά. Σεβασμός στον παράγοντα άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις ανάγκες που καθημερινά εξελίσσονται και πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε άμεσα ώστε να μην χρονίζουν και μετατρέπονται σε μόνιμα εμπόδια. Εξάλλου η συμμετοχή τους στο κεντρικό δημοτικό συμβούλιο είναι αναλογική του πληθυσμού τους και θα έχουν βήμα και λόγο όπως και στα τοπικά συμβούλια. Δεν πρόκειται να απωλέσουν κανένα προνόμιο απλά θα συντομεύουν οι διαδικασίες προώθησης των αιτημάτων τους.
ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ:
Κοιτάξτε να δείτε. Από την αρχή της συζήτησης για τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης, το σχέδιο «Καλλικράτης», είχα σταθεί υπέρμαχος και ένθερμος υποστηρικτής, της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Μάλιστα, στην πρώτη γενική συνέλευση της Τ.Ε.Δ.Κ. για την παρουσίαση και συζήτηση πάνω στο σχέδιο «Καλλικράτης», που έγινε στην πόλη της Παραμυθιάς, στην τοποθέτησή μου είχα υποστηρίξει, ότι στη Θεσπρωτία πρέπει να δημιουργηθούν ένα ή το πολύ δύο Δήμοι. Το ενθυμίστε πιστεύω!!
Τότε όλοι είπαν ειρωνικά «ο Πιτούλης θέλει να το παίξει πατριάρχης».
Το πλήρωμα του χρόνου όμως ανέδειξε, όπως όλοι γνωρίζουν, ότι η πλειοψηφία μιλούσε στην συνέχεια για έναν Δήμο στην Θεσπρωτία. Είδατε πως τα φέρνει ο καιρός…;;;
Πάντως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, που ειδικότερα στους Δήμους, όπως ο δικός μας, θεωρώ ότι έχει την πλειοψηφία.
Εάν περπατήσετε και μιλήσετε με τους πολίτες στα Τοπικά Διαμερίσματα (πρώην κοινότητες) θα ακούσετε: «τι καλά που ήμασταν όταν είχαμε τους προέδρους μας!»
Η άποψη αυτή πρέπει να μας προβληματίσει πολύ σοβαρά.
Ο νόμος για την διοικητική μεταρρύθμιση, έχει λάβει μέριμνα για το πώς πρέπει και επιβάλλεται να λειτουργούν πρώτα και πάνω από όλα, όλες οι βαθμίδες διοίκησης του Δήμου.
Για να μπορέσει όμως το όλο εγχείρημα να πετύχει, πρέπει, όπως προανέφερα, να λειτουργήσουν όλες οι τοπικές κοινότητες και οι εκπρόσωποί τους .
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) αυτά τα οκτώ χρόνια έχει σεβαστεί ως κόρη οφθαλμού, τα αιτήματα και απόφαση των Τοπικών Συμβουλίων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ:
Εδώ έχουμε δύο ζητήματα.
Το πρώτο είναι πως ο νόμος 3852/2010, Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης, διασφαλίζει με σαφήνεια ρόλους και λειτουργίες τέτοιες στους νέους Δήμους, όπως η ύπαρξη αναλογικής εκπροσώπησης στα όργανα του Δήμου και επίσης δίνονται σημαντικές αποκεντρωμένες αρμοδιότητες και πόροι στα Τοπικά Συμβούλια που θα λειτουργούν στη γεωγραφική ενότητα του κάθε καταργούμενου Δήμου.
Το δεύτερο και σημαντικότερο όμως για μένα είναι ότι καλούμαστε πλέον να σχεδιάσουμε σε μια ευρύτερη χωρική ενότητα και με νέα δεδομένα ,όπως η υπαγωγή των βασικότερων υπηρεσιών που ασχολούνται με τα καθημερινά του πολίτη στο Δήμο.
Αυτό είναι κάτι το νεωτεριστικό και στη δική μας ικανότητα είναι να ενσωματωθούν και να λειτουργήσουν αρμονικά και αποδοτικά στο νέο πλαίσιο οι υπηρεσίες αυτές. Πιστεύω ακράδαντα στην ικανότητα και στη θέληση του στελεχιακού δυναμικού όλων των μονάδων του νέου Δήμου για να χαράξουμε με συστηματικό τρόπο τη νέα πορεία του.
Μη ξεχνάμε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο που βασίζεται η ανάπτυξη της Ελληνικής περιφέρειας όπως και των παρόμοιων Ευρωπαϊκών είναι αυτό της Ολοκληρωμένης Τοπικής Ανάπτυξης και στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη παραγωγικών Κλάδων και κοινωνικών Δομών μιας περιοχής, στην ισότιμη παρέμβαση σε όλες της χωρικές ενότητές της ,στην αξιοποίηση του Ενδογενούς Δυναμικού και φυσικά στην μόνιμη μέριμνα όλα αυτά να γίνονται με αρχές και απαράβατους κανόνες προστασίας του Περιβάλλοντος.
Από τα παραπάνω δίνεται με σαφήνεια η απάντηση πως μπαίνει τέλος στις πελατειακές σχέσεις εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων, αφού είναι σίγουρο πως ποτέ δε λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα και ανοίγουμε τον δρόμο της ουσιαστικής και ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Δήμου.
ΔΩΡΗΣ ΔΗΜΑΣ:
Η εμπειρία από τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ πιστεύουμε ότι δίνει καθαρά την απάντηση.
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ όπως ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ δεν έγιναν για να λύσουν τα λαϊκά
προβλήματα. Δεν οργανώνεται καλύτερα έτσι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως
αποκεντρώνεται η κεντρική διοίκηση για να περάσει καλύτερα η αντιλαϊκή πολιτική.
Ο Μεγαλύτερος Δήμος απομακρύνει την Δημοτική Αρχή από τον πολίτη.
Ο Δήμος μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία όπου οι πολίτες μετέχουν με την ψήφο τους και τους πρόσθετους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν.
Έρχεται όμως πιο κοντά ο Δήμος με τις μεγάλες εταιρείες οι οποίες μέσω των Σ.Δ.Ι.Τ. θα «επενδύσουν» σε τομείς που μέχρι σήμερα ανήκαν είτε στην Τοπική η στην κεντρική Διοίκηση όπως η υγεία, η παιδεία, η καθαριότητα κλπ. Η πείρα από την Δανία, όπου εφαρμόστηκε κάτι ανάλογο, δείχνει πολλά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4η
- Θα θέλαμε να μας περιγράψετε, αναφερόμενος σε δυο- τρία καίρια σημεία καινοτομίας, έργα που θα δρομολογήσετε άμεσα αν εκλεγείτε, στα όρια του νέου δήμου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ:
Ο νέος δήμος, δικαιωματικά θα έχει όλα όσα αξίζουν και δικαιούνται οι πολίτες του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, θα αναφέρω ενδεικτικά σημεία όπου θα σημειωθούν δράσεις και παρεμβάσεις.
Πρωταρχική σημασία κατέχει ο τομέας του περιβάλλοντος τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον τομέα της ανάδειξης και αξιοποίησής του. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν μια ανάσα από την πόλη μας υγροβιότοποι, προστατευόμενες περιοχές και περιοχές φυσικού κάλλους οι οποίες πρωταρχικά πρέπει να ενταχθούν σε προγράμματα προστασίας τους και στη συνέχεια κάτω από ειδικές συνθήκες να μπορούν να αποκτήσουν επισκεψιμότητα και αναγνώριση από τους ντόπιους, τους νέους, τους μαθητές και τους επισκέπτες μας. Υπάρχουν σημεία, τόσο μέσα στην πόλη όσο και στους δήμους που συνενώνονται όπου εγκαταλειμμένοι οικισμοί, περάσματα, πανοραμική θέα παο συγκεκριμένα σημεία μπορούν σε συνδυασμό με το αρχαιολογικό και το παραδοσιακό μουσείο να αποτελέσουν μέρος από πρόγραμμα επίσκεψης με μεταφορικό μέσο του δήμου και συμβολική εισφορά στους πολίτες και επισκέπτες του δήμου ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Χρειάζονται οι χώροι πράσινου και οι μικρές δασικές οάσεις του δήμου μια αναβάθμιση και προστασία. Εδώ χωράνε όλοι οι πολίτες και χρειαζόμαστε όλους τους πολίτες : συλλόγους περιβαλλοντικούς, εθελοντικές ομάδες, μαθητές και κάθε πολίτη που έχει όρεξη, γνώση και εμπειρία για τα δάση μας. Σκέφτομαι κάθε μαθητής Δημοτικού να γίνει ανάδοχος ενός δέντρου που θα φυτέψει και να συντηρήσει με δική του φροντίδα σε περιοχές που έχουν σημειωθεί πυρκαγιές αλλά και σε ζώνες που χρειάζονται αναδάσωση. Η ανακύκλωση πρέπει να φτάσει μέχρι το τελευταίο τοπικό διαμέρισμα και μέχρι και την τελευταία σχολική τάξη και δημόσια υπηρεσία. Η καθημερινότητα θα δώσει το στίγμα της καινοτομίας και τα μεγάλα έργα θα δώσουν την χροιά του εκσυγχρονισμού.
Η παράλια ζώνη και οι λιμένες μας χρίζουν αλλαγών και υποστηρικτικών εργασιών. Κάθε μικρό παράλιο τοπικό διαμέρισμα και μια μαρίνα με υποδομή και σύγχρονη παροχή υπηρεσιών. Θα αποτελέσουν ανοικτή πρόσκληση, πρόκληση και συγκράτηση τουρισμού άλλου ενδιαφέροντος που μέχρι σήμερα δεν έχουμε κατακτήσει.
Τοπική παράδοση, τοπικά προϊόντα και ήθη και έθιμα σε πρώτη γραμμή πολιτισμού και σε πρώτη ζώνη προτεραιότητας ώστε κάθε τοπικό διαμέρισμα την διαφορετικότητα και την ποιότητα που διαθέτει να την αναδείξει και να απολαύσει όσα της απορρέουν και δικαιούται από την προσπάθεια αυτή.
Νομίζω ότι το πρόγραμμά μας θα έχει περισσότερα στοιχεία αλλά εκείνο όμως που πρέπει να τονιστεί κι εδώ ως προτεραιότητα είναι η αστική συγκοινωνία και η επικοινωνιακή υποστήριξη των δημοτικών διαμερισμάτων με την έδρα του δήμου. Εδώ θα είμαστε αρωγοί και μαχητές για ισόρροπη ανάπτυξη η οποία χωρίς επικοινωνία και συγκοινωνία δύσκολα επιτυγχάνεται.
ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ:
Ερώτηση που σηκώνει πολύ συζήτηση !! Θα μπορούσα να αναλύω επί ώρες στοχεύσεις και έργα. Σε αυτό με βοηθά και η επαγγελματική μου ενασχόληση.
Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικός.
1. Πρώτη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Περιοχής (ΣΧΟΟΑΠ) και Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων που είναι σε εξέλιξη.
Λέγω δε πρώτη, γιατί χωρίς τον χωροταξικό σχεδιασμό εγκεκριμένο, δεν μπορεί να προχωρήσει καμιά παρέμβαση κανένα έργο.
Ταυτόχρονη επίλυση και έγκριση των πολεοδομικών μελετών που βαλτώνουν λόγω μη εγκεκριμένων Γ.Π.Σ.
2. Η ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης, όπου αυτά απαιτούνται. Δεν νοούνται τουριστικές περιοχές χωρίς αποχέτευση ακαθάρτων.
3. Διαχείριση στερεών αποβλήτων – ανακύκλωση με αγορά εξοπλισμού και παρεμβάσεων που απαιτούνται, για την σωστή μεταφορά και διάθεση.
4. Άμεση επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης στους συνενούμενους Δήμους με την χρήση νέων τεχνολογιών. Υπάρχουν λύσεις και ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει την τεχνογνωσία.
5. Οριστική λύση για το φυσικό αέριο. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται το θέμα να γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και σπέκουλας.
Το φυσικό αέριο δεν είναι βλαβερό και το θεωρώ απαραίτητο για την ανάπτυξη του τόπου. Δεν συμβαδίζει όμως με τον Τουριστικό χαρακτήρα των περιοχών, Πέρδικας και Συβότων. Και αυτό η ΔΕΠΑ πρέπει να το θεωρήσει δεδομένο και να μην στρουθοκαμηλίζει.
6. Άμεση προώθηση ώριμων μελετών (Μελέτες και έργα που είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Ηγουμενίτσας ήδη σήμερα, όπως «Είσοδος Πόλης Ηγουμενίτσας, Παράκαμψη πόλεως Ηγουμενίτσας, Παράκαμψη Νέας Σελεύκειας, Διαχείριση ομβρίων στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης και περιοχής Λαδοχωρίου, Οδοποιία από Τ.Ε.Ι έως Δρέπανο, Νέος παιδικός σταθμός στο Λαδοχώρι, ανάπλαση παραλίας Δρεπάνου, αποχέτευση Λαδοχωρίου, αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης σε όλο τον παλιό Δήμο Ηγουμενίτσας, τηλεδιαχείριση δικτύου Ύδρευσης στον παλιό Δήμο Ηγουμενίτσας, δράσεις πολιτισμού μέσω των προγραμμάτων «Αρχαίος» INTERREG σε συνεργασία με Δήμους από Ιταλία, ανάπλαση αλσυλλίου Ηγουμενίτσας κ.λ.π) στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α.
7.Αξιοποίηση των δράσεων που προβλέπονται στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «JESSICA» και χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, τον Ε.Ο.Τ, την «Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε» και προσέγγιση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Η απόδειξη του ότι μπορούμε να τα προχωρήσουμε, αναδεικνύεται και διασφαλίζεται από το ότι διαθέτουμε την γνώση και εμπειρία, καθώς και του ότι ο παλιός Δήμος Ηγουμενίτσας στην διαχείριση χρηματοδοτικών προγραμμάτων από το 3ο ΚΠΣ και το INTERREG από την θέση 140 που τον παραλάβαμε, με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων έφτασε μέσα στις πρώτες τριάντα θέσεις ανάμεσα σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας.
Επίσης, είναι ο Δήμος που στην Θεσπρωτία, απορρόφησε το 93% του προγράμματος Θησέας, χωρίς να υπολογίζουμε τα ποσά που απορροφήσαμε από τις οριζόντιες δράσεις των Υπουργείων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ:
Ένα γενικότερο σχόλιο. Έχουμε καταφέρει να παραμελήσουμε τα αυτονόητα κι εκεί που αλλού τα θεωρούν συμβατικά για εμάς θεωρούνται καινοτομίες...
Η αναφορά μου αυτή ισχύει περισσότερο για το ρόλο του Λιμανιού και για τις συμπληρωματικές εκείνες λειτουργίες του που πρέπει άμεσα να σχεδιαστούν ώστε το Λιμάνι να δημιουργήσει εξωτερικές θετικές οικονομίες στην περιοχή.
Στην κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσει ο βασικός αναπτυξιακός μας σχεδιασμός ώστε να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι συμπληρωματικές υποδομές, όπως ολοκλήρωση του εμπορικού τμήματος του Λιμένα , και δημιουργία εμπορευματικού σταθμού.
Θα μου πείτε ότι αυτά ίσως να μην ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου. Θα απαντήσω ότι ο Δήμος που παραχώρησε της εκτάσεις του και δέχθηκε να αλλάξει η όλη λειτουργία της περιοχής, έχει λόγο και αρμοδιότητα και θα το δείτε στην πράξη.
Ο ολοκληρωμένος Σχεδιασμός της τουριστικής παραλιακής ζώνης και η διασύνδεσή της με την ενδοχώρα είναι βασικό και απαραίτητο μέτρο για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Η αξιοποίηση των υπαρχουσών Μαρίνων και η δημιουργία κι άλλων θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στο τουριστικό μας προϊόν και θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στα εισοδήματα της περιοχής.
Περιφερειακός Ηγουμενίτσας, κυκλοφοριακό Δήμου, βασικές πρωτοβουλίες.
Άμεση ολοκλήρωση όλων των οικιστικών σχεδίων του Δήμου ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και να διαφυλαχτεί το οικιστικό περιβάλλον.
Ολοκληρωμένο δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτιστικής Δράσης σε όλο το Δήμο θα είναι το πρώτο και πρωταρχικό μας μέλημα.
Δε θεωρώ σκόπιμο να συνεχίζω να απαριθμώ έργα και πρωτοβουλίες στη σύντομη ετούτη συζήτησή μας. Δεν θα το κάνω ούτε σαν γενικόλογη έκθεση ιδεών στις επόμενες προγραμματικές μου δηλώσεις.
Είπα ότι για μένα και τους συνεργάτες μου αρχή και τρόπος δράσης θα είναι η συστηματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη μα και κοινωνικά δίκαιη επεξεργασία και προγραμματισμός των παρεμβάσεων μας σε μια λογική ενιαίου αποτελέσματος .
Αυτό το ζητούμενο δεν είναι άλλο από τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών μέσα στην οποία εμπεριέχεται ως πρωταρχική παράμετρος και η ενίσχυση της απασχόλησης.
ΔΩΡΗΣ ΔΗΜΑΣ:
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας αποτελεί κόμβο μεταφορικών δικτύων, (Εγνατία Λιμάνι..) αλλά και ενεργειακών, (Αγωγός Φυσικού Αερίου). Όπου διαπλέκονται και αλληλοσυγκρούονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα ελληνικά και ξένα. Η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να υπερασπισθεί το συμφέρον του λαού και του τόπου και όχι να κάνει τον διαιτητή η τον μεσολαβητή στους διαγκωνισμούς του κεφαλαίου. Από αυτή την πλευρά το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να οργανώσουμε τον αγώνα των κατοίκων αυτού του Δήμου:
· Να μην περάσει σε ιδιωτικά χέρια το λιμάνι της Ηγουμενίτσας
· Να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για τον Αγωγό Φυσικού αερίου.
Από την άλλη με την διεύρυνση του Δήμου η αγροτιά αποκτά μεγαλύτερο βάρος. Άρα θα πρέπει να οργανωθεί η Αντίσταση στην ΚΑΠ που οδηγεί την αγροτιά στο ξεκλήρισμα. Δεν ξεχνάμε φυσικά και το θέμα της μόλυνσης του Καλαμά τώρα που ο Δήμος γίνεται παρακαλάμιος έχει ένα λόγο παρά πάνω. Αυτές είναι πραγματικές καινοτομίες γιατί μέχρι σήμερα καμιά Δημοτική Αρχή δεν το έχει κάνει ουσιαστικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5η - Ψηφιακή σύγκλιση - τεχνολογία και ενημέρωση. Πόσο κοντά πόσο μακριά και πόσο ενήμερος είσαστε;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ:
Αρκετά ενήμερος θα έλεγα γιατί όλα τα προγράμματα που «έτρεξαν» μέσα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε πολλούς διαφορετικούς τομείς είδα άμεσα τα αποτελέσματά τους στην εφαρμογή και στην καθημερινότητα είτε των απλών πολιτών είτε μέσα στη διοίκηση. Θέλουμε άμεση πρόσβαση στην πληροφορία, στην ενημέρωση, στην ευκαιρία απασχόλησης σε κάθε γωνιά του Δήμου. Αυτό είναι το πνεύμα της εποχής, γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά. Η τεχνολογία είναι εκείνη που θα στηρίξει όλο αυτό το εγχείρημα των συνενώσεων και της διαλειτουργικότητας ανάμεσα στο δήμο και τα τοπικά δημοτικά διαμερίσματα. Αν αφαιρέσουμε την τεχνολογία καταρρέει όλο το εγχείρημα του Καλλικράτη. Τα απομονωμένα συστήματα, η χρήση διαφορετικών τεχνολογιών πληροφορικής και η απουσία προτύπων αποτέλεσε τροχοπέδη της διοίκησης και αδυναμία ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ υπηρεσιών. Η τεχνολογία είναι εδώ και περιμένει να μας δώσει τη βοήθειά της. Ευρυζωνικά δίκτυα που έχουν εγκατασταθεί θα διασυνδεθούν, και οι πολίτες και οι επισκέπτες θα κινούνται με ασφάλεια και άνεση στο διαδίκτυο και στο πιο απομονωμένο σημείο του νέου Δήμου μας. Κι εδώ θα ήθελα να βάλω μια πρόταση-πρόκληση μιας ηλεκτρονικής δημοτικής βάσης- βιβλιοθήκης για τους μαθητές του δήμου μας. Τονίζω : πρόταση και πρόκληση!! Για όλους μας: και τους αιρετούς και τους ψηφοφόρους.
ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ:
Ρωτάτε τον Δήμαρχο της πρωτεύουσας του Νομού για τεχνολογίες στις οποίες ο Δήμος και οι υπηρεσίες του συμμετέχουν και εφαρμόζουν προ πολλού.
Μέσα από τα προγράμματα της ψηφιακής σύγκλισης, έχουμε εξοπλίσει το Δήμο Ηγουμενίτσας σε επίπεδο τοπικών Διαμερισμάτων και Δημοσίων υπηρεσιών με οπτικές ίνες και όλες τις απαραίτητες υποδομές ώστε να είναι σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας προς λειτουργία και εξυπηρέτηση των Δημοτών.
Επίσης, μέσω της Τ.Ε.Δ.Κ, έχουμε προχωρήσει σε συνεργασίες με άλλους Δήμους όπως ο Δήμος Συβότων κλπ.
Το πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε ως αυτοδιοικητικοί όμως, από 1/1/2011 έχει να κάνει με το πόσο έχουν εμπεδώσει οι δημότες μας την νέα εποχή που έχει γίνει πλέον, τουλάχιστον στα αστικά κέντρα, τρόπος ζωής.
Πως θα μπορέσουμε να πείσουμε και εκπαιδεύσουμε όλους αυτούς, που για διάφορους λόγους δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή εποχή που ζούμε.
Αυτό είναι το ένα μεγάλο στοίχημα που θα έρθουν να δώσουν λύσεις οι νέες Δημοτικές Αρχές σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ:
Οι βασικές δεξιότητες αλλά και οι πιο εξειδικευμένες χρήσεις ( Τ.Π.Ε) Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών ,έχουν έρθει πλέον στη ζωή μας και ο καθένας εξοικειώνεται με αυτές είτε με εκπαιδευτικά προγράμματα, είτε μέσα από τον επαγγελματικό του χώρο. Προσωπικά σαν οδοντίατρος χρησιμοποιώ για τη βελτίωση του έργου μου την ανάλογη σύγχρονη τεχνολογία.
Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι πως μπορεί να αξιοποιηθούν οι Τ.Π.Ε στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών .Θα εφαρμόσουμε όλα τα μέσα και τα προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με άμεσο εκσυγχρονισμό των Κ.Ε.Π –εισαγωγή της Κάρτας του Δημότη για αυτόματη εξυπηρέτηση(έκδοση πιστοποιητικών ) και θα λειτουργήσουμε την υπηρεσία, Διοικητική Βοήθεια στο Σπίτι.
Θα αξιοποιήσουμε το έργο ασύρματου internet ώστε να γίνει κτήμα η χρήση του από όλους τους πολίτες.
Δια Βίου Μάθηση .Θα λειτουργήσουμε το θεσμό της δωρεάν εκπαίδευσης των πολιτών μέσα από το θεσμό της Δια Βίου Μάθησης που θα λειτουργήσουμε στο Δόμο και βασικό μέρος θα είναι η εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες έτσι ώστε να μπορεί να εκπαιδευτεί όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού .
ΔΩΡΗΣ ΔΗΜΑΣ:
Προσωπικά τυχαίνει να ασχολούμαι με αυτά. Αλλά πιστεύομε ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο ψήφου από μόνο του. Εξαρτάται πως και για ποιο λόγο γίνεται η χρήση τους. Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να είναι πιο σχετικός με αυτά τα ζητήματα. Η «ηλεκτρονική διαβούλευση» όμως οδήγησε σε ένα μεγάλο φιάσκο. Γιατί χρησιμοποιήθηκε για προπαγανδιστικούς λόγους. Ο κ. Πιτούλης, ίσως λιγότερο σχετικός ,χρησιμοποιεί την νέα τεχνολογία για να επιβάλει νέο χαράτσι στους κατοίκους με την ελεγχόμενη στάθμευση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6η - Τι έχετε να πείτε για τους υπόλοιπους υποψηφίους για το δήμο και τις εκλογές του Νοεμβρίου;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ:
Σέβομαι τους συνυποψηφίους μου για το δήμο Ηγουμενίτσας και θα ήθελα να τους ευχηθώ από τη στήλη σας καλό αγώνα! Επίσης σέβομαι την έκφραση όλων των απόψεων αλλά οφείλω να διαφωνώ όταν έχω να απαντήσω με την γνώση, την εμπειρία μου και την ικανότητά μου. Ο καθένας μας κρίνεται και συγκρίνεται με βάση το παρελθόν του και την παρουσία του στ α κοινά και οφείλουμε μέσα από το νομοσχέδιο Καλλικράτης να συνδυαμορφώσουμε ένα αποδεκτό πλαίσιο κανόνων, αρχών και αξιών που θα προτρέπει την ενεργή συμμετοχή όλων όσων είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να συνεργαστούμε για να οδηγήσουμε το δήμο Ηγουμενίτσας εκεί που επιθυμούμε και ονειρευόμαστε.
Η κοινωνία του νέου δήμου Ηγουμενίτσας έχει θα έχει ένα αυστηρό κριτήριο γιατί θα αναζητήσει και θα επιλέξει αυτούς που έχουν την αξιοπιστία να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Είναι αναντίλεκτο ότι η τοπική κοινωνία διαθέτει δημιουργικούς, ικανούς και εργατικούς ανθρώπους στους οποίους θα αναθέσει τη διοίκηση και την τύχη του δήμου στην πιο κρίσιμη ώρα της πορείας του προς την ανάπτυξη και την πρόοδο.
ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ:
Σέβομαι και τιμώ τους υποψηφίους που θα συμμετέχουν στις εκλογές ανάδειξης νέας δημοτικής αρχής για τον Δήμο Ηγουμενίτσας.
Δεσμεύομαι και εύχομαι να ακολουθήσουν την ίδια τακτική και οι υπόλοιποι, για έναν πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα χωρίς ακρότητες, με επιχειρήματα ώστε στο τέλος με νηφαλιότητα οι ψηφοφόροι να επιλέξουν την νέα δημοτική αρχή.
Μου δώσατε όμως την ευκαιρία μέσα από αυτήν την ερώτηση να μοιραστώ με τους συνδημότες μου και συνυποψήφιούς μου κάποιες σκέψεις και καταθέσω κάποιες προτάσεις.
Πεποίθησή μου είναι ότι σύμφωνα με την προσφιλή τακτική της εκάστοτε Κυβέρνησης να αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως τον φτωχό συγγενή, δίνοντας αρμοδιότητες χωρίς αντίστοιχους πόρους και μέσα από την δυσβάσταχτη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας, κρίση που πλήττει και τους Δήμους μιας και οι επιχορηγήσεις μειώθηκαν κοντά στο 30%, αλλά και μέσα στον λαβύρινθο των νέων αρμοδιοτήτων και της νέας οργανωτικής δομής των Δήμων, η Δημοτική αρχή που θα αναλάβει από 1/1/2011 έως και τον Αύγουστο του 2014 θα βγει βαθιά πληγωμένη, αν και δεν θα φέρει ακέραια ευθύνη, ο δε Δήμαρχος δεν θα έχει κανένα πολιτικό μέλλον.
Θυμηθείτε τι έγινε στο 90% των Δήμων με την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστριας.
Θα μου πει κανείς «τότε γιατί ενδιαφέρεστε;;;»
Απόφασή μου είναι η ενασχόληση με τον Δήμο χωρίς να προσδοκώ για κάτι άλλο μετά τις 31/8/2014.
Κάτω από αυτή την λογική αποφάσισα να ασχοληθώ εκ’ νέου με τις Δημοτικές Εκλογές.
Τέλος καλώ τους υποψηφίους για συμμετοχή σε έναν προεκλογικό αγώνα που όμοιο του δεν θα έχουν γνωρίσει οι συνδημότες μας μέχρι σήμερα.
Χωρίς αφίσες, χωρίς φυλλάδια, χωρίς διαφημίσεις, χωρίς έξοδα που εστιάζουν άλλους στόχους και βλέψεις κάτω από την διεκδίκηση του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εκτός των προσωπικών επαφών με τους ψηφοφόρους και την ανάλυση των στόχων μας, στην θέση των ανούσιων προεκλογικών ομιλιών, τους καλώ να κάνουμε κοινές εμφανίσεις - συζητήσεις – συνεντεύξεις προς όλους τους ψηφοφόρους, όπου το ακροατήριο και δημοσιογράφοι, αν θέλετε, να απευθύνουν προς εμάς κάθε είδους ερώτηση και μέσα από αυτόν τον δημόσιο γόνιμο διάλογο, να βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματα τους.
Τουλάχιστον από την πλευρά μου έτσι θα κινηθώ. Σας προκαλώ και προσκαλώ να υιοθετήσετε την πρότασή μου και να την αποδεχθείτε.
Είναι καιρός να αλλάξουμε. Το ζητάει επίμονα ο κόσμος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ:
Από χαρακτήρα και στάση δεν έχω να χωρίσω με κανέναν τίποτα. Εξ άλλου στο μικρό μας κοινωνικό χώρο γνωριζόμαστε όλοι και βέβαια ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας θα εκθέσει τις απόψεις του και τα άλλα χαρακτηριστικά του.
Τους εύχομαι καλή δύναμη και πιστεύω σε έναν πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα.
Οι πολίτες θα κρίνουν με αντικειμενικό τρόπο και θα ήθελα μόνο να τους πω αυτή τη φορά να ενημερωθούν όσο καλύτερα γίνεται για τα ζητήματα του Δήμου, για τις δυνατότητες ,για τα προγράμματα και τον τρόπο δράσης του κάθε συνδυασμού.
Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θέλουν χρηστή διαχείριση, διαφάνεια , ακεραιότητα, γνώση, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα , συνέπεια λόγων και πράξεων.
Θέλουν να αλλάξει αυτός ο τόπος και να γίνει ένα από τα πιο αναπτυγμένα κομμάτια της χώρας ,αφού έχει όλες τις προϋποθέσεις.
Αυτά είμαι σίγουρος ότι θα έχουν σαν γενικό πλαίσιο οι πολίτες όταν θα προσέλθουν στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Εμείς θα τους το ανταποδώσουμε με το έργο μας τα επόμενα χρόνια.
ΔΩΡΗΣ ΔΗΜΑΣ:
Ο τόπος ,ακόμα και με την διεύρυνση του Δήμου ,είναι μικρός και γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά. Για την προσωπική και επαγγελματική τους πορεία κανένα σχόλιο.
Άλλωστε το πόσο «καλό παιδί» η επιστήμονας είναι κάποιος ελάχιστα παίζει ρόλο για αυτόν μας τον ρόλο. Εκείνο που χαρακτηρίζει τον κάθε ένα από τους υποψήφιους Δημάρχους , είναι τι πολιτική καλείται να εφαρμόσει. Και αυτό πρέπει να είναι και το κριτήριο της ψήφου για τους ψηφοφόρους.
Ο κ. Κάτσινος είναι ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ. Του ΠΑΣΟΚ του ΔΝΤ, των αντιλαϊκών μέτρων, του Μνημονίου κλπ. Άρα ψήφος στον συνδυασμό του σημαίνει και έγκριση αυτής της πολιτικής άσχετα του πόσο καλός επιστήμονας ,η χαρακτήρας είναι.
Ο κ. Γιόγιακας πήρε το «χρίσμα» από την Ν.Δ., επί πλέον κρίνεται και σαν εν ενεργεία Νομάρχης. Την πολιτική της Ν.Δ, θα εφαρμόσει όπως το κάνει και σήμερα. Άρα ψήφος στον συνδυασμό του σημαίνει έγκριση στην αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε αλλά και επαγγέλεται η Ν.Δ., ανεξάρτητα και πάλι του πόσο «καλό παιδί» είναι.
Τέλος ο κ. Πιτούλης δεν πήρε το «χρίσμα» από την Ν.Δ. αλλά δηλώνει ότι ακολουθεί πιο πιστά την γραμμή της. Και τον πιστεύουμε γιατί τέτοια πολιτική εφάρμοσε 8 περίπου χρόνια. Πολιτική που οδήγησε την Ηγουμενίτσα και τον Δήμο σε αυτήν την κατάσταση.
Τυχόν ψήφος στον συνδυασμό του σημαίνει έγκριση αυτής της πολιτικής.
Τέλος και οι τρεις έχουν τον αντιλαϊκό ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ σαν ευαγγέλιο. Έχουν και οι τρεις σοβαρές πολιτικές ευθύνες επειδή είναι στυλοβάτες μιας αντιλαϊκής ,αποκρουστικής πολιτικής και με την παρουσία τους στα ψηφοδέλτια προσπαθούν να την εξωραΐσουν. Κατά συνέπεια είναι πολιτικοί αντίπαλοι ανεξάρτητα από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις .
Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» καλεί τα λαϊκά στρώματα ,που οδηγούνται στην εξαθλίωση από την αντιλαϊκή πολιτική, να εκφράσουν την αντίθεση τους σε αυτήν και με την ψήφο τους στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η παρουσία στα ψηφοδέλτια ,που υποστηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., φίλων η συγγενών να μη γίνει εμπόδιο στο να εκφραστεί αυτή τους η αντίθεση. Σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθεί σαν έγκριση τόσο αυτής της πολιτικής όσο και για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζονται.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7η - Λεφτά υπάρχουν ή θα τα βρούμε στην πορεία; Κι αν δεν υπάρχουν από πού θα τα βρούμε;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ:
Όπως γνωρίζουμε η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, μέσω του Καλλικράτη, συνεπάγεται και την μεταβίβαση των ανάλογων πόρων. Ασάφειες και παλινωδίες δεν χωρούν για να μπορεί να εφαρμοστεί και να πάρει σάρκα και οστά ένα τόσο καινοτόμο σχέδιο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τόλμη λοιπόν και στα σχέδια και στις αρμοδιότητες και στην πραγμάτωση στόχων και στην επίτευξη λύσεων. Όπως τόνισα και στην αρχή της συνέντευξης κάθε δημοτική εισφορά θα αξιοποιηθεί στο έπακρο με διαφάνεια και αξιοκρατία.
Παρόλα αυτά, ο σχεδιασμός της δημοτικής διοίκησης δεν προϋποθέτει αποκλειστικά και μόνον πόρους. Υπάρχουν προβλήματα που χρειάζονται απλή κατανόηση και διοικητική εγρήγορση, και υπάρχουν προβλήματα που χρειάζονται μελέτες οι οποίες θα φέρουν τους πόρους και τα έργα θα πάρουν υπόσταση. Οι υπηρεσίες θα προχωρήσουν στις μελέτες-προτάσεις επιλέξιμες και στη συνέχεια τα έργα θα υλοποιηθούν άμεσα και όπως ορίζουν οι σχετικές συμβάσεις και οι όροι τους.
Η εμπειρία μου όμως στην αυτοδιοίκηση, μου έχει αποδείξει ότι εκείνα τα προβλήματα που δύσκολα λύνονται είναι εκείνα που οι πολιτικοί δεν τόλμησαν να πάρουν κάποιες απλές διοικητικές αποφάσεις και τα άφησαν να διαιωνίζονται και να διογκώνονται. Σε αυτά τα προβλήματα οι πόροι απλά δημιουργούν μικρές διανοίξεις στα αποστήματα των διοικητικών αποφάσεων.
Ο δήμος Ηγουμενίτσας χρειάζεται αμεσότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και ικανότητα στην ιεράρχησή τους. Χρειάζεται συνκοινωνία πολιτών και δημοτικών εκπροσώπων, χρειάζεται εμπειρία και ανθρώπινη προσέγγιση, χρειάζεται σταθερές και στέρεες αποφάσεις, χρειάζεται συνολική αντίληψη που καθιστά όλους μας κομμάτια ενός πυρήνα που συλλογικά και συνολικά μπορούμε να αντιληφθούμε και να δράσουμε. Κι εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε, γιατί ότι λέμε το εννοούμε και το πράττουμε και καθημερινά αποδεικνύουμε ότι είμαστε ένας αξιόπιστος θεσμικός συνομιλητής των πολιτών.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας διευρύνει τους ορίζοντές του και όλοι μαζί θα είμαστε μπροστά στις εξελίξεις, δίπλα στη ζωή και στις εναλλαγές της, κοντά στους πολίτες και τις ανάγκες τους.
ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ:
Ο συνδυασμός των απαντήσεων, στις προηγούμενες ερωτήσεις σας αποτελούν και την πλέον πειστική τοποθέτηση στην τελευταία .
Το «ου λάβεις παρά του μη έχοντος» είναι η πικρή αλήθεια. Όποιος πιστεύει κάτι διαφορετικό, μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας.
-Επιχορηγήσεις μειωμένες κατά 30%
-Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Θησέας, μετά από πολλές παλινωδίες, καταργημένο
-Απαιτήσεις αυξημένες στους Δήμους, με αντίστοιχη κώφευση του κεντρικού κράτους.
Δεν είναι τυχαίο ότι προς τον Δήμο της Ηγουμενίτσας το κράτος οφείλει περίπου :
-Ένα εκατομμύριο παρακρατηθέντα για τους σχολικούς φύλακες
- Ένα εκατομμύριο περίπου για το 50% της μισθοδοσίας της Δημοτικής Αστυνομίας.
-Τρία εκατομμύρια περίπου από αποζημιώσεις. Και πάει λέγοντας.
Θα μου πεις, καλά και πως μπορεί ο Δήμος να προχωρήσει μπροστά;
Υπάρχει λύση;
Καταρχάς ο διεκδικητικός ρόλος της τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη λειτουργία της.
Όμως αυτό θυμίζει τον επαίτη και δίνει το δικαίωμα στην εκάστοτε κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον θεσμό κάτω από το δικό της πρίσμα.
Έχω αποδείξει σε όλη μου την πορεία ως Δήμαρχος ότι ξέρω και να διεκδικώ και να κερδίζω.
Όμως θεωρώ ότι με άλλο τρόπο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, στην παλιά του μορφή, αλλά και όπως σήμερα διαμορφώνεται, έχει τεράστιες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις.
Πρέπει μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και διαφανείς διαδικασίες, να εκμεταλλευτεί τις εκτάσεις αυτές, προσεγγίζοντας επενδυτές συνάπτοντας με αυτούς συμβάσεις παραχώρησης ώστε η περιοχή να κάνει άλματα ανάπτυξης.
Μέσα από έναν τέτοιο προγραμματισμό, σύντομα o νέος Δήμος Ηγουμενίτσας θα αποκτήσει οικονομική επάρκεια και ευρωστία, δημιουργώντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας που θα βοηθήσουν να μείνουν στον τόπο τους οι νέοι των οποίων η ανεργία είναι εφιάλτης αυτών αλλά και των οικογενειών τους.
To χρηματοδοτικό πρόγραμμα «JESSICΑ» μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων δίνει λύσεις και μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε
Εμείς το ξεκινήσαμε, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίση όμως, το πάγωμα του αναπτυξιακού νόμου καθώς και άλλες παραμέτρους, οι ενδιαφερόμενοι ανασκουμπώθηκαν και η απάντηση που πήραμε ήταν «περιμένετε να δούμε τι θα γίνει.»
Η εποχή που ζούμε είναι πολύ δύσκολη. Όπως όλα δείχνουν το 2011 και το 2012 θα είναι ακόμα πιο δύσκολα χρόνια. Έχουμε όλοι το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογούν και για το πώς φθάσαμε ως εδώ, αλλά και ευθύνη για το πώς θα ξεφύγουμε.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να βοηθήσει. Αρκεί να λειτουργήσουμε όλοι μαζί.
Συμπολίτευση και αντιπολίτευση, αιρετοί και Δημότες με τους νέους και τις νέες μας μπροστά με φρέσκες ιδέες, οι οποίες όμως να βρίσκουν ανταπόκριση. Εμείς το έχουμε κάνει πράξη.
Οι καιροί απαιτούν συστράτευση, σύνθεση απόψεων και σκληρή δουλειά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ:
Ένα βασικό ζήτημα που απασχόλησε πολύ και την ΚΕΔΚΕ είναι να συνοδευτεί η παραχώρηση αρμοδιοτήτων προς τους νέους Δήμους με αντίστοιχη θεσμοθετημένη εκχώρηση πόρων. Το ζήτημα είναι σοβαρό και μόνο έτσι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Δήμοι χωρίς προβλήματα.
Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Καλλικράτης είναι μια μεγάλη αλλαγή που φέρνει διαρθρωτικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα .
Καλύτερος σχεδιασμός έργων, σωστότερη αξιοποίηση πόρων.
Το ΕΣΠΑ είναι η βασική πηγή εισροών προς το Δήμο, εκτός από τους θεσμοθετούμενους Κρατικούς Πόρους.
Δε θα μείνουμε εκεί. Με σωστή οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου θα αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο τις άλλες δυνατότητες που υπάρχουν από Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα στηριζόμενοι στο σωστό Προγραμματισμό και Σχεδιασμό μας.
Ακόμα , διαφάνεια στη διαχείριση ,έλεγχοι ,περιορισμός σπατάλης είναι μερικά από τα ζητήματα που διορθώνονται με τον Καλλικράτη.
Πάνω απ όλα υπεύθυνοι της ορθολογικής και αποδοτικής λειτουργίας και θεματοφύλακες της χρηστής διαχείρισης θα είμαστε οι άνθρωποι που θα αναλάβουμε τους Νέους Δήμους, Δήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι .
Δεσμεύομαι και θα το πράξω ..Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα γίνει Δήμος Πρότυπο.
ΔΩΡΗΣ ΔΗΜΑΣ:
Ο Δήμος είναι χρεωμένος όπως όλοι οι Δήμοι της χώρας. Το θέμα επομένως είναι γιατί και που θα βρούμε τα λεφτά.
Πρώτα υπάρχουν 10,5 δις. Euro βεβαιωμένοι πόροι που το κράτος εισέπραξε από τους φορολογούμενους για λογαριασμό της Τ.Α., τα οποία δεν τους τα αποδίδει. Τόσο οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να τους καταβάλουν. Οι φορείς της Τ.Α. μέχρι την ΚΕΔΚΕ συνέχεια γκρινιάζουν για αυτό αλλά ουδέποτε τα διεκδίκησαν ουσιαστικά «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Σοβαρές οι ευθύνες διαχρονικά των Δημάρχων που υποστηρίχθηκαν από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ αλλά και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δεν έχει οργανωθεί κίνημα διεκδικητικό για αυτό. Αφού λοιπόν οι Δήμοι δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος προσφεύγουν στον δανεισμό έτσι φουσκώνουν τα χρέη τους. Τα οποία για να πληρωθούν θα «αναγκάσουν…» τους Δήμους να προσφύγουν στην φορολόγηση των κατοίκων όπως σαφέστατα αναφέρει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Όσο για χρήματα υπάρχουν πάρα πολλά ,αλλά έχουν συγκεντρωθεί σε πολύ λίγα χέρια, τα οποία περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να επενδυθούν και να αυγατίσουν. Είναι στα χέρια αυτών που δημιούργησαν την κρίση και πρέπει να πληρώσουν. Αλλά για αυτό χρειάζεται μια κυβέρνηση λαϊκής εξουσίας που θα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα λαϊκής οικονομίας που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της την ικανοποίηση των διαρκώς διευρυνόμενων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών.
Για αυτό είναι ανάγκη να χτιστεί το μέτωπο των εργαζομένων, των αγροτών ,των αυτοαπασχολουμένων ΕΒΕ, των ανέργων, της νεολαίας των συνταξιούχων που θα βάλει πλώρη για αυτήν την εξουσία.
Η ενίσχυση της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» στις εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι ένα λιθαράκι σε αυτό το οικοδόμημα.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου