Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Στήνουν» πάλι την παγίδα της αποχής

Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι δημοσκοπήσεις στον Τύπο και γενικότερα στα ΜΜΕ που δείχνουν ότι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι αρκετά υψηλό. Αυτό αξιοποιείται ως πρόσχημα για την εξαγωγή συμπερασμάτων και εκτιμήσεων, που συγκλίνουν στο ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού στις προσεχείς τοπικές εκλογές του Νοέμβρη θα απέχει από την εκλογική διαδικασία. Κάποιοι εμφανίζονται σίγουροι και προδικάζουν ότι το μέγεθος αυτής της αποχής θα είναι μεγάλο. Θα 'λεγε κανείς ότι το επιδιώκουν κιόλας και για το λόγο αυτό το προπαγανδίζουν.
Η αποχή από την πολιτική δράση, μια περίπτωση είναι και η αποχή από τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της κυρίαρχης τάξης, ιδιαίτερα δε όταν αυτήν την κατηγορία του εκλογικού σώματος δεν μπορεί να την εγκλωβίσει ως ψήφο που θα μετρήσει άμεσα υπέρ των κομμάτων, των συνδυασμών και των υποψηφίων που την στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Αλλά ουσιαστικά θα μετρήσει υπέρ τους, αφού δε θα μετρήσει ενάντιά τους με ψήφο υπέρ της πολιτικής που στηρίζει τα λαϊκά συμφέροντα, που αντιπαλεύει την πολιτική των μονοπωλίων και των κομμάτων τους.
Ακόμα κι αν κάποιος θεωρεί ότι με την αποχή αποδοκιμάζει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν είναι έτσι. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Μήπως το υψηλό ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές του 2009 επηρέασε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ; Κατάργησαν τις συντάξεις, έκοψαν μισθούς, πέρασαν τον αντιλαϊκό «Καλλικράτη», αύξησαν τη φορολογία. Και φέρνουν κι άλλα.
Οι εκλογές είναι και αυτές μια ταξική μάχη. Η συμμετοχή με την ψήφο είναι πολιτική πράξη που πρέπει να συνδυαστεί με τους αγώνες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με στόχο να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια στην πολιτική που τους τσακίζει τη ζωή. Ενταγμένη δε ως μάχη στη ρότα εναντίωσης στην αστική πολιτική συμβάλλει στην αλλαγή συσχετισμού, στην προοπτική της ανατροπής αυτής της πολιτικής.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και με την ψήφο τους να σηματοδοτήσουν ότι δεν αποδέχονται αυτήν την πολιτική.
Να γυρίσουν την πλάτη στα αναχώματα που στήνουν τα αστικά επιτελεία για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Η αποχή είναι βούτυρο στο ψωμί της αστικής τάξης.
Στις προσεχείς τοπικές εκλογές κρίνονται ουσιαστικά ζητήματα για τη ζωή και το μέλλον των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν ότι με την ψήφο τους έχουν τη δύναμη να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική και να καταφέρουν ένα ισχυρότατο πλήγμα σε αυτήν. Και να επιλέξουν να εκπροσωπηθούν στην τοπική διοίκηση από αγωνιστές που θα μπουν μπροστά στις διεκδικήσεις, στους αγώνες, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της αστικής τάξης. Να επιλέξουν τα ψηφοδέλτια της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» που στηρίζει το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου