Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Οι εκλογές για τα κρατικά όργανα και η λαϊκή ψήφος

Με αφορμή τις παρουσιάσεις των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. έχουμε να παρατηρήσουμε τα  εξής.
  • Η εκλογική μάχη στις 7 Νοέμβρη είναι μια συγκεκριμένη στιγμή, απ' τις κορυφαίες, ενός μεγάλου κοινωνικοπολιτικού αγώνα. Αυτή η μάχη θέλουμε να βοηθήσει το κίνημα της εργατικής τάξης, των μικροπαραγωγών σε πόλεις και χωριά, των νέων και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, γιατί έρχονται χειρότερα μέτρα. Μπορούμε, και με την ψήφο, να δημιουργήσουμε τις δυνατότητες για αλλαγές, ανακατατάξεις, για την αντεπίθεση. Γι' αυτό λέμε: Οι εκλογές για τα κρατικά όργανα Τοπικής Διοίκησης έχουν πολιτικό χαρακτήρα, ισότιμο με εθνικές εκλογές και ας μην αναδεικνύουν κυβέρνηση.
  • Οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι στις πόλεις, οι φτωχοί αγρότες, οι νέες και οι νέοι, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να ψηφίσουν με κριτήριο όλες τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, της ζωής τους στο σύνολό της. Και στη δουλειά και στο χώρο κατοικίας. Ενιαία είναι η ζωή της λαϊκής οικογένειας. Είναι αυταπάτη να χωρίζει κανείς τα προβλήματα της δουλειάς με αυτά της κατοικίας, δηλαδή να θεωρεί πως η δουλειά, το μεροκάματο, η ασφάλιση, είναι άλλο ζήτημα και άλλο οι συνθήκες ζωής στο χώρο κατοικίας. Και πρέπει να έχει σαφή κατεύθυνση ενδυνάμωσης των προϋποθέσεων ανάπτυξης αντιμονοπωλιακών αγώνων, αισθητής αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων, να είναι ψήφος προοπτικής.
  • Οι συνδυασμοί, όποιο όνομα και αν έχουν, όποιο βαθμό ανεξαρτησίας από τα κόμματα και να προβάλλουν, τελικά στηρίζονται από συγκεκριμένα κόμματα και ταξικά συμφέροντα, επομένως κρίνονται από το πρόγραμμα και την πρακτική του κάθε κόμματος, είναι συμμέτοχοι και συνένοχοι της πολιτικής των κομμάτων τους και αυτή πάλι θα στηρίξουν απ' όποια θέση και αν βρεθούν. Πείρα υπάρχει. Εδώ δε χωράνε συναισθηματισμοί, γνωριμίες, άλλα κριτήρια, όπως η εντοπιότητα ή η συγγένεια ή η φυσιογνωμία του επικεφαλής και αυτών που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό του.
  • Η καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με ψήφο υπέρ της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζεται από το  ΚΚΕ έχει σχέση με την αποτελεσματικότητα της λαϊκής πάλης, της αντίστασης, της διεκδίκησης ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών. Έχει σχέση με τη διαμόρφωση προϋποθέσεων ορμητικής ανάπτυξης του κινήματος στο δύσκολο αγώνα που έχει και θα έχει. Σηματοδοτεί την ετοιμότητα του λαού να προβάλει αποτελεσματικότερη αντίσταση, αξιοποιώντας και τους εκλεγμένους στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Είναι ψήφος η οποία αφορά και στον «Καλλικράτη», που θα χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή και υλοποίηση των μέτρων για την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου, το χτύπημα των αυτοαπασχολούμενων, μικροπαραγωγών, φτωχών αγροτών.
Οι εκλογές για τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης πρέπει να αποτελέσουν πεδίο διόρθωσης της λαϊκής ψήφου σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Και έτσι μπορεί ο λαός να συμβάλει στην αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων, να δυναμώσει η ριζοσπαστικοποίηση, αν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ υποστούν βαριά ήττα. Βαριά πολιτική ήττα σηματοδότησης της θέλησης για αλλαγή πλεύσης, σε συνδυασμό όμως με τη συγκέντρωση στη «Λαϊκή Συσπείρωση» του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού και ποσοστού ψήφων. Πλεύσης για τη λαϊκή συμμαχία που θα παλεύει με όρους οργανωμένου κινήματος σε ρότα ρήξης με την πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου, στο δρόμο για τη λαϊκή εξουσία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου