Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ, ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ, ΕΜΠΟΡΟΙ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Τα καθημερινά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι βιοτέχνες, έμποροι, επαγγελματίες και οι οικογένειές τους, δεν είναι ανεξάρτητα από τη γενικότερη πολιτική. Δεν προκλήθηκαν ξαφνικά ή μόνο και αποκλειστικά από την κρίση. Και την επόμενη των εκλογών θα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που έχουν και σήμερα. Τα χρέη και η αναδουλειά θα μεγαλώσουν, η οικονομική κρίση θα κάνει τους μεγάλους πιο ισχυρούς, τα αδιέξοδα θα πολλαπλασιαστούν. Να γιατί πρέπει μπροστά στις εκλογές να σταθμίσουν τη στάση τους και με την ψήφο τους, να δώσουν απάντηση στην πολιτική που τους ξεκληρίζει, ισχυροποιώντας την πολιτική που υπερασπίζει τα δικαιώματά τους, που ικανοποιεί τις ανάγκες των οικογενειών τους.
Το ΚΚΕ τούς καλεί να ψηφίσουν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.
  • Μόνο με αυτήν την ψήφο μπορούν να καταδικάσουν ξεκάθαρα την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τους οδηγεί στα χρέη, στην απόγνωση, στην ανεργία.
  • Μόνο αυτή η ψήφος απαιτεί να πληρώσουν την κρίση και το χρέος αυτοί που τα δημιούργησαν με τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια.
  • Μόνο αυτή η ψήφος δυναμώνει την ελπίδα, την αγωνιστική λαϊκή συμμαχία, για άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων.
Απέναντί τους δεν είχαν μόνο τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είχαν και τους δημάρχους και τους νομάρχες τους, οι οποίοι, με βάση το ρόλο που τους έδινε τότε ο «Καποδίστριας», στήριξαν την επέκταση των πολυκαταστημάτων, στήριξαν τις αντιλαϊκές πολιτικές, έδωσαν «γην και ύδωρ» στα μεγάλα συμφέροντα, στις πολυεθνικές.
Υπέγραψαν όλες τις παραχωρήσεις μεγάλων εκτάσεων στα πολυκαταστήματα, σε μονοπωλιακά συγκροτήματα.
Ενώ οι κυβερνήσεις μείωσαν δραστικά τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, δίνοντας διαρκώς προκλητικές κρατικές χρηματοδοτήσεις, στους ΕΒΕ αύξαναν τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτοί αύξησαν υπέρογκα τα δημοτικά τέλη και τους φόρους, το ρεύμα, το πετρέλαιο, ενώ σφυρίζουν αδιάφορα για την αγωνία των ΕΒΕ αν καταφέρουν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ, την τράπεζα.
Δε δέχονται τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς ή τους ζητούν πανάκριβα τροφεία.
Έχουν ευθύνη για την εκδίωξη της μικρής βιοτεχνίας από τον οικιστικό ιστό με πρόσχημα τις αναπλάσεις, χωρίς να δώσουν καμιά ρεαλιστική εναλλακτική διέξοδο. Δε χωροθέτησαν βιοτεχνικά πάρκα, ενώ παρέδωσαν τους εναπομείναντες χώρους στους μεγάλους επιχειρηματίες.
Εμπαίζουν τους μικρέμπορους. Από τη μια, υπόσχονταν στους στεγασμένους το κυνήγι του παρεμπορίου και από την άλλη ανοίγουν νέα παζάρια χαρατσώνοντας τους υπαίθριους.
Τώρα με τον «Καλλικράτη», οι περιφέρειες και οι Δήμοι γίνονται κρατικά όργανα προσαρμοσμένα απόλυτα στις ανάγκες και στα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Μόνο το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στον «Καλλικράτη». Όλα τα κόμματα, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, τον στήριξαν. Τον χειροκροτούν ο ΣΕΒ και όλες οι ενώσεις του μεγάλου κεφαλαίου.
Είναι ψέμα ότι προωθεί την «αποκέντρωση» και ότι το κράτος έρχεται πιο κοντά για να υπηρετήσει τους αυτοαπασχολούμενους. Έρχεται για να τους πνίξει. Για να επιβάλει τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο περιβάλλον.
«Υπερκομματικοί» και «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι δεν υπάρχουν. Οι εκλογές είναι έτσι και αλλιώς πολιτικές.
Πρέπει να εμπιστευτούν το ΚΚΕ. Είπε την αλήθεια για τη θύελλα που θα έφερναν το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ και για το πού οφείλεται η κρίση. Δε φταίμε όλοι, ούτε «φάγαμε όλοι». Η κρίση είναι αποτέλεσμα της τεράστιας συγκέντρωσης παραγωγικών μέσων και της αγοράς σε λίγα χέρια. Η ανάπτυξη που υπόσχονται δεν έχει μέσα της τους μικροπαραγωγούς. Ο στόχος τους είναι να περιορίσουν ή να καταργήσουν τη μικρή ιδιοκτησία, για να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων. Η όποια ανάκαμψη θα είναι μικρή και αναιμική. Μεγάλες λαϊκές θυσίες θα είναι μόνιμες και δε θα υπάρχει κανένα όφελος για το λαό.
Δύο είναι οι βασικές πολιτικές που συγκρούονται: Από τη μια αυτή που προτείνει το ΚΚΕ: την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία και όχι τα λαϊκά στρώματα. Και από την άλλη, η πολιτική της κυβέρνησης, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της ΕΕ που υπηρετούν την κερδοφορία και την ισχυροποίηση των μονοπωλίων, του μνημονίου, του «Καλλικράτη».
Οι αυριανοί περιφερειάρχες και δήμαρχοι ή θα είναι με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ή με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Μέση λύση δεν υπάρχει.
Τώρα, είναι ανάγκη να διορθώσουν την ψήφο που έδωσαν στις προηγούμενες εκλογές.
Να αποδυναμώσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τους συνεργάτες και τα αναχώματα που στήνουν για να εμποδίσουν την ενίσχυση των υποψήφιων που στηρίζει το ΚΚΕ.
Να τους αφαιρέσουν το επιχείρημα ότι ανέχονται ή συμφωνούν με τα αντιλαϊκά μέτρα.
Η αποχή δεν πιάνει τόπο, δεν τους χαλάει τα σχέδια. Θα την εξηγήσουν όπως αυτοί θέλουν, θα τη μετρήσουν σαν στήριξη και ανοχή.
Δε χρειάζεται να συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ για να ψηφίσουν τώρα «Λαϊκή Συσπείρωση». Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα είναι τα δικά τους στηρίγματα, θα ενημερώνουν για τα μέτρα που θα φέρνουν η κυβέρνηση, η πλουτοκρατία, θα μάχονται για τα λαϊκά δικαιώματα.
Η ισχυροποίηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα δώσει ώθηση για να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η λαϊκή συμμαχία των μισθωτών εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών εμπόρων και βιοτεχνών, της φτωχής αγροτιάς.
Έτσι θα δυσκολέψουμε και θα αποτρέψουμε τα νέα χειρότερα μέτρα.
Αυτός είναι ο δρόμος, για να εμπιστευτεί ο λαός τη δύναμή του. Ο δρόμος των ριζικών αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος σε βάρος των μονοπωλίων που είναι όσο ποτέ άλλοτε ώριμη ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου