Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Η θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Ηγουμενίτσας για τον αγωγό στην Πέρδικα

ΠΡΟΣ  το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ της ΠΕΡΔΙΚΑΣ

Ερώτημα 1: Ποια είναι η προτεραιότητα της δημοτικής σας αρχής, ως προς τα προβλήματα του δήμου μας.
Απάντηση 1 
Πολλά και οξυμμένα είναι τα προβλήματα στον καλλικρατικό δήμο μας, ΥΔΡΕΥΣΗ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ, ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ……
Η απαρίθμηση και η υπόσχεση επίλυσης τους  θα συνιστούσε μια καλή έκθεση ιδεών αν δεν συνοδεύεται από τον τρόπο και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν.
Αντικειμενικά μπαίνει το ζήτημα ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν σκοπό.
Ανάπτυξη με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων;
Η ανάπτυξη με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων; 
Ο «Καλλικράτης» δίνει την κατεύθυνση της φορολόγησης των πολιτών, την Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ), το ξεπούλημα της γης……. 
Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”  προτείνει τον δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης από το κράτος, την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45% επί των κερδών.
Είναι γνωστό επίσης ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας αποτελεί κόμβο μεταφορικών δικτύων, (Εγνατία Λιμάνι..) αλλά και ενεργειακών, (Αγωγός Φυσικού Αερίου). Όπου διαπλέκονται και αλληλοσυγκρούονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα ελληνικά και ξένα. Η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να υπερασπισθεί το συμφέρον του λαού και του τόπου και όχι να κάνει τον διαιτητή η τον μεσολαβητή στους διαγκωνισμούς του κεφαλαίου. Από αυτή την πλευρά το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να οργανώσουμε τον αγώνα των κατοίκων αυτού του Δήμου:
·         Να μην περάσει σε ιδιωτικά χέρια το λιμάνι της Ηγουμενίτσας
·         Να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για τον Αγωγό Φυσικού αερίου.
Από την άλλη με την διεύρυνση του  Δήμου η αγροτιά αποκτά μεγαλύτερο βάρος. Άρα θα πρέπει να οργανωθεί η Αντίσταση στην ΚΑΠ που οδηγεί την αγροτιά στο ξεκλήρισμα. Δεν ξεχνάμε φυσικά και το θέμα της μόλυνσης του Καλαμά τώρα που ο Δήμος γίνεται παρακαλάμιος έχει ένα λόγο παρά πάνω.
Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα είναι ότι οι κάτοικοι του Δήμου μας , όπως  σε όλη την Ελλάδα, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της μιας  καπιταλιστικής κρίσης ,που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στην φτώχια και στην εξαθλίωση. Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» θα αποκαλύπτει, θα διεκδικεί για όλα τα παραπάνω μέσα και έξω από το Δημοτικό συμβούλιο. Θα δυσκολεύει τα αντιλαϊκά τους σχέδια. Θα είναι μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ στην καθημερινή οργάνωση της πάλης.

Ερώτηση 2
Φυσικό αέριο ,αγωγοί, εγκαταστάσεις στην Πέρδικα. Η τοπική κοινωνία αντιδρά αγωνιζόμενη. Ποια η δική σας θέση για το πρόβλημα και τι θα κάνετε για αυτό.
Απάντηση 2
Σας είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που καταψήφισε στην βουλή το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας για τον αγωγό φυσικού αερίου. Σας έχουμε αποστείλει τα πρακτικά της βουλής στις 22/10/2008.Είναι επίσης γνωστό ότι η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”  στηρίζεται από το ΚΚΕ .
Ο αγωγός αποσκοπεί στην τροφοδοσία της Δυτικής Ευρώπης με φυσικό  αέριο και αφορά τον ανταγωνισμό για ενεργειακές πηγές, για τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και αερίου και για τον έλεγχο των αγορών. Ο στόχος της  αστικής  τάξης να μετεξελιχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό δίαυλο μεταξύ των σημείων παραγωγής και των κέντρων κατανάλωσης της ενέργειας, που εμπλέκει  τη  χώρα  μας στις  ιμπεριαλιστικές  αντιπαραθέσεις  με  τους  όποιους  κινδύνους  συνεπάγεται  αυτό, βαφτίζεται «υψίστης εθνικής σημασίας».
Για αυτό και τα κόμματα της πλουτοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., επιμένουν να γίνει αυτό το έργο και σε αυτόν τον χαρακτηρισμό του.
Είναι όμως γνωστό ότι ο αγωγός αυτός καμιά σχέση δεν έχει με την ανάπτυξη της περιοχής  και κανένα  ουσιαστικό  όφελος  για  τον λαό και τους εργαζόμενους. Αντιθέτως η εγκατάσταση του εργοστασίου στην τουριστικά  αναπτυσσόμενη  περιοχή  της  Πέρδικας  και θα  έχει  αρνητικές  επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Για αυτό στην «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» πιστεύουμε η θέση πρέπει να είναι μία και καθαρή ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΤΑΛΗΞΗΣ ΤΟΥ. Και αυτό δεν αποτελεί «επιφανειακό παραπλανητικό πολιτικό λόγο» γιατί με συνέπεια το υποστηρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια και τοπικά και κεντρικά και με συγκεκριμένες ενέργειες.
Στην  «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» πιστεύουμε τώρα είναι η ώρα των αγώνων. Είναι η ώρα για  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ,  ΑΝΥΠΑΚΟΗ, ΡΗΞΗ, με κυβερνητικές αποφάσεις που εξυπηρετούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και βλάπτουν τον λαό και τον τόπο. Τώρα είναι η ώρα να χτισθεί ένα μέτωπο των εργαζομένων, αγροτών, ΕΒΕ, νεολαίας, γυναικών, που θα λέει ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ. Το μέτωπο αυτό θα παλεύει για την λαϊκή οικονομία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου, για μια ενεργειακή πολιτική που οδηγεί στο να κατοχυρώσει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό και όχι να την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα. Συμφωνούμε ότι χρειάζεται αγώνας με όλα τα μέσα. Αλλά νομίζουμε ότι η παρουσία μελών της Κίνησης Πολιτών αλλά και αρκετών Περδικιωτών στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, υπονομεύει αυτόν τον αγώνα.
Αγώνας που δεν έχει πολιτικό στόχο. Αγώνας που δεν στρέφεται κατά αυτών που δημιούργησαν και συντηρούν το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. 
Καλούμε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., να βγάλουν, τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα, να μετατρέψουν την πείρα τους σε πολιτική πράξη. Να απεγκλωβιστούν από αυτά τα κόμματα.
Να τιμωρήσουν με την ψήφο τους  στις τοπικές εκλογές του Νοέμβρη το ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ. ενισχύοντας την «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Ηγουμενίτσα 22/10/2010
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Δώρης Δήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου