Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Ο Δήμος είναι ο χειρότερος καπιταλιστής!

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Δώρη Δήμα στο Δ.Σ Ηγουμενίτσας κατά την συζήτηση του θέματος «Λήψη απόφασης για συγχώνευση των Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ηγουμενίτσας σε ένα Νομικό Πρόσωπο»
  ·         Η συγχώνευση  των Παιδικών Σταθμών, των ΚΑΠΗ, των Αθλητικών Οργανισμών, των Πνευματικών Κέντρων, της Φιλαρμονικής που γίνεται, στα πλαίσια εφαρμογής του Καλλικράτη, δημιουργεί ένα Ν.Π.Δ.Δ. μαμούθ στον Δήμο μας.
  ·         Αυτή θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα π.χ. η συγχώνευση παιδικών σταθμών με άλλες κοινωνικές δομές, που έχουν διαφορετικό αντικείμενο θα καταστρατηγήσει παραπέρα τον παιδαγωγικό τους χαρακτήρα.
·         Οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να έχουν ενιαίο κανονισμό λειτουργίας πανελλλαδικά με ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας του παιδιού με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιωτική παρέμβαση.  
·         Η νομική μορφή ενός Ν.Π.Δ.Δ. δεν διασφαλίζει τον Δημόσιο χαρακτήρα του, γιατί εύκολα μπορεί να μετατραπεί από Ν.Π.Δ.Δ. σε Ν.Π.Ι.Δ., δηλαδή ιδιωτικού δικαίου με την άμεση ιδιωτικοποίηση του, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις και την λειτουργία του γενικότερα. Παράδειγμα αποτελούν οι εξελίξεις στο Ηράκλειο Κρήτης όπου άρχισε η ιδιωτικοποίηση.
·         Στους παιδικούς της Ηγουμενίτσας π.χ. σήμερα δεν υπάρχουν τροφεία. Φοβόμαστε ότι με αυτήν την εξέλιξη θα επιβληθούν.
·         Θεωρούμε ότι καλύτερα θα ήταν να ενταχθούν όλοι στους Εσωτερικούς Οργανισμούς Υπηρεσίας του Δήμου. Έτσι διασφαλίζονται περισσότερο οι θέσεις εργασίας, με μόνιμο προσωπικό και παρέχεται στο παιδί της προσχολικής ηλικίας ασφαλές, σύγχρονο και αναβαθμισμένο παιδαγωγικό περιβάλλον, με σύγχρονες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.·          Στα προτεινόμενα προς συγχώνευση Ν.Π.Δ.Δ. εργάζονται συμβασιούχοι οι οποίοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες (π.χ. νηπιαγωγοί), αλλά κάτω από ένα άθλιο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς (π.χ. μπλοκάκια), απλήρωτοι και έτοιμοι για απόλυση. Ο Δήμος είναι χειρότερος εργοδότης από αρκετούς στυγνούς καπιταλιστές, πρωταγωνιστής στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας. Πράγμα απαράδεκτο.
·         Είναι ανάγκη το Δ.Σ να αποφασίσει “Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του Δήμου που εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου η με σύμβαση έργου. Οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν να εργάζονται στον Δήμο μετά τη λήξη της σύμβασης τους. Να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου με τον Δήμο και να μισθοδοτούνται κανονικά από αυτόν”.
·         Είναι ανάγκη υπάρξει κρατική χρηματοδότηση για την λειτουργία των παραπάνω δομών.  
·         Είναι αλήθεια ότι οι νόμοι το απαγορεύουν. Όμως νόμος σημαίνει απλά πλειοψηφία στην βουλή και όχι ΔΙΚΑΙΟ. Άλλωστε οι νόμοι συνεχώς αλλάζουν. Είναι θέμα συσχετισμών. Στο χέρι μας είναι να πιέσουμε μαζί με τους εργαζόμενους, να αλλάξουν στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών.
·         Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίζουμε την εισήγηση και προτείνουμε τα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου