Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Εθνικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμάτων

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Δώρη Δήμα στο Δ.Σ Ηγουμενίτσας κατά την συζήτηση του θέματος «χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και λειτουργίας ΧΥΤΥ»
  1. Κάποιος θα μπορούσε να συμφωνήσει με την εισήγηση να γίνει το εργοστάσιο και δίπλα του ο ΧΥΤΥ και μετά να ψάξουμε να βρούμε τον κατάλληλο τόπο. Είναι όμως έτσι; Μπαίνουν ερωτήματα: Ποιος χρηματοδοτεί την κατασκευή; Ποιος την λειτουργία του; Ποιος πληρώνει το συνολικό κόστος της αποκομιδής; Αλήθεια η Ε.Ε. και η κυβέρνηση τι λένε για όλα αυτά;
  2. Εισηγητικά ειπώθηκε ότι γίνεται προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 35.0000 euro για να αποφύγουμε την λύση Σ.Δ.Ι.Τ. Επιτρέψατε μου να διακινδυνεύσω την πρόβλεψη ότι η με  Σ.Δ.Ι.Τ. θα γίνει.( Ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει Σ.Δ.Ι.Τ από την γέφυρα Ρίου-Αντίρριου). Σε μια εποχή που η κυβέρνηση έχει «βγάλει στο σφυρί» τα πάντα αναζητώντας 50 δις euro, σε μια εποχή που προωθούνται μαζικά οι ιδιωτικοποιήσεις, πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει. Αλλά και χωρίς Σ.Δ.Ι.Τ να γίνει, πάλι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα δουλέψει το εργοστάσιο γιατί αυτή είναι η κατεύθυνση παντού ( π.χ. Υγεία , παιδεία ..). Δηλαδή με σκοπό το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Κέρδος που θα βγει από τις δικές μας τσέπες. Με μια τέτοια απόφαση υποθηκεύουμε τις μελλοντικές γενιές  να «πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλα τους» για την αποκομιδή των σκουπιδιών με αμφίβολο αποτέλεσμα.
  3. Η συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι ο «Καλλικράτης» ήρθε για να δώσει διέξοδο στην επιχειρηματική δραστηριότητα του κεφαλαίου και την παραπέρα ανάπτυξη της κερδοφορίας του. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επιστήμονας για να καταλάβει ότι τα περιορισμένα όρια των Καποδιστριακών Δήμων και των πρώην Νομών, δεν μπορούσαν να φέρουν τόσο κέρδος όσο οι διευρυμένες Περιφέρειες και οι νέοι Δήμοι!! Γι’ αυτό τώρα, γρήγορα – γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες προχωράει η υλοποίηση του σχεδίου! Εμείς εδώ σήμερα μόνο γνώμη καλούμαστε να διατυπώσουμε, άλλοι θα πάρουν τις αποφάσεις (αφού επί του πρακτέου, η επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής των προτάσεων της μελέτης χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και της λειτουργίας ΧΥΤΥ δεν απαιτεί τη γνωμοδότηση όλων των Δήμων της Ηπείρου, δημόσια διαβούλευση είναι απλά).
  4. Από τους πρώτους που έσπευσαν να δηλώσουν το «επιχειρηματικό» τους ενδιαφέρον για δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης, είναι ο βιομήχανος Αργυρός, ιδιοκτήτης των πρώην κλωστηρίων Φιλιατών. Είναι γνωστό στην περιοχή μας ότι ο κ. Αργυρός όταν είδε ότι πια δεν αυξανόταν το κέρδος του μέσα από αυτή τη δραστηριότητα (φυσικά μετά από τις αναγκαίες επιδοτήσεις που έλαβε) έκλεισε τα κλωστήρια φορτώνοντας την ευθύνη στους εργαζόμενους τους οποίους άφησε και απλήρωτους (το ίδιο έκανε και στα Κλωστήρια Πρέβεζας). Τώρα θέλει να «επενδύσει» στο Φιλιάτι με τον ίδιο τρόπο στην «πράσινη ανάπτυξη» με τις ανάλογες φυσικά επιδοτήσεις από τη Ε.Ε. Αυτή την ανάπτυξη στηρίζει η πολιτική ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΕΕ.
  5. Όσον αφορά τον ΧΥΤΑ Κορύτιανης σχεδιάστηκε αρχές του ’90, κατασκευάστηκε αρχές του 2000, άρχισε να λειτουργεί τέλη του 2000. Αλλιώς ξεκίνησε, αλλιώς εξελίχθηκε, αλλιώς λειτουργεί. Έχουν άδικο οι κάτοικοι να μην εμπιστεύονται κανένα και τίποτα; Έτσι και αλλιώς κανένας δεν θέλει οχλούσες λειτουργίες στην αυλή του. Όταν υπάρχει και ανακολουθία από τις αρχές μεγαλώνει η καχυποψία.
  6. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένα Εθνικό Σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα εκπονείται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα με βάθρο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης αποβλήτων. Ένας τέτοιος φορέας θα μπορεί να σχεδιάζει συνολικά, σε συνεργασία με όλους τους δήμους και τους όμορους νομούς. Θα μπορεί να εξασφαλίζει τη χωροθέτηση με βάση τις ανάγκες και κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος. Όλα τα παραπάνω θα είναι ευθύνη του κράτους και των υπηρεσιών του που θα έχουν υλικοτεχνική υποδομή, τεχνογνωσία, θα χρησιμοποιούν σύγχρονες επιστημονικές μελέτες. Αυτά όμως απαιτούν κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, απαιτούν μια πολιτική που θα έχει σαν στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους εργαζομένους, αγρότες, ΕΒΕ να συσπειρωθούν σε αγωνιστικό Μέτωπο για την λαϊκή εξουσία και οικονομία.
  7. Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίζουμε την εισήγηση και προτείνουμε τα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου