Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

40% επιβάρυνση στα λαϊκά νοικοκυριά στους λογαριασμούς ύδρευσης - αποχέτευσης

Βασικά σημεία της τοποθέτησης του Δώρη Δήμα κατά της συζήτηση της ιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΗ στο Δ.Σ. στις 09/05/2011.
Οι προτεινόμενες αυξήσεις είναι απαράδεκτα μεγάλες ιδιαίτερα για τις μικρές καταναλώσεις. Τόσο στην ύδρευση όσο και στην αποχέτευση, για τα μικρά νοικοκυριά είναι της τάξης του 40%. Πάνω σε αυτό το ποσό υπολογίζεται το 80% και φυσικά ο ΦΠΑ.
Σε εποχή που χαρακτηρίζεται από μια βάρβαρη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, από μειώσεις μισθών, απολύσεις, ανεργία, αυτές οι αυξήσεις αποτελούν ένα ακόμα κτύπημα ενάντια στα λαϊκά στρώματα που με δυσκολία τα «βγάζουν πέρα». Πράγμα απαράδεκτο που αποδεικνύει ότι η Δημοτική Αρχή εναρμονίζεται πλήρως με την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική και τον αντιλαϊκό «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
Η εισήγηση εκβιαστικά βάζει το δίλλημα «ή δέχεστε τις αυξήσεις η κλείνει 'η επιχείρηση». Αυτός είναι ένας ακόμα εκβιασμός ανάμεσα στους τόσους άλλους που καθημερινά δέχονται τα λαϊκά στρώματα. Π.Χ. μνημόνιο - χρεοκοπία, κόψιμο μισθών – να πάρουμε την 2η δόση, απολύσεις, ελαστικό ωράριο – να σωθεί η επιχείρηση, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας – να σωθεί η χώρα….. και έπεται η συνέχεια. Ο λαός πρέπει πάντα εκβιαστικά να «πληρώνει το μάρμαρο».
Μην επικαλείστε τον νόμο, κύριοι της πλειοψηφίας. Είναι αλήθεια ότι η ΔΕΥΑΗ είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα επιχείρηση και λειτουργεί σαν ιδιωτική εταιρεία. Όπως αλήθεια είναι ότι την προσαύξηση 80% την επιβάλει ο Ν 1069/80. Επειδή όμως το γράφει ο νόμος δεν σημαίνει ότι είναι σωστό, δίκαιο και πρέπον. Ο νόμος εκφράζει απλά την πολιτική μιας συγκεκριμένης πλειοψηφίας στην βουλή τον χρόνο ψήφισης του. Νόμος του κράτους είναι και το επαίσχυντο ΜΝΗΜΟΝΙΟ με την «ΤΡΟΪΚΑ». Από την στιγμή που εκτιμάμε ότι ο νόμος είναι άδικος απαιτείται η αλλαγή του. Δηλαδή η αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων έτσι που να ψηφίζονται στα αντιπροσωπευτικά σώματα νόμοι που να εξυπηρετούν τον λαό και όχι το κεφάλαιο.
Είναι αλήθεια ότι στον Δήμο μας επιβλήθηκε από την τότε ΕΟΚ το 1994 η ίδρυση της ΔΕΥΑΗ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα από τα προγράμματα της. Να σας θυμίσω ότι 1992 ψηφίστηκε η συνθήκη του «Μαάστριχτ» που δίνει αυτές τις κατευθύνσεις. Όπως αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ αντέδρασε, με τις δυνάμεις και τα μέσα που είχε τότε, σε αυτήν την απόφαση διότι προέβλεψε την κατάληξη, δηλαδή την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΥΔΡΕΥΣΗΣ και της ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ. Το νερό από δώρο της φύσης να αντιμετωπίζεται σαν ΑΓΑΘΟ, όπως λέει η εισήγηση, σαν ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ λέμε εμείς.
Είναι απαράδεκτο να αποδίδονται οι αυξήσεις των τιμολογίων στην αναγκαστική πρόσληψη εργαζομένων στην ΔΕΥΑΗ. Σε ένα οργανισμό όπου απασχολούνται 20 εργαζόμενοι με οργανόγραμμα 61 θέσεων εργασίας είναι πρόκληση να θεωρείται πρόβλημα η πρόσληψη 13 εργαζομένων, την στιγμή μάλιστα που σύντομα θα μπουν στην ΔΕΥΑΗ οι υπόλοιποι Δήμοι και η κοινότητα Πέρδικας. Εξάλλου οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για την μη πρόσληψη τους από την προηγούμενοι Δημοτική Αρχή. Τόσο οι 5 που έχουν κερδίσει στα Δικαστήρια όσο και οι 8 που έχουν διορισθεί από το 2009 μέσω ΑΣΕΠ. Είναι καταστάσεις που όλες οι παρατάξεις γνωρίζαμε προεκλογικά, άρα δεν βρήκαμε ξαφνικά «μαύρη τρύπα» από το παρελθόν.
Δεν κατανοούμε γιατί είναι ανεύθυνη στάση η καταψήφιση αυτών των αυξήσεων. Γιατί είναι άραγε μονόδρομος η πολιτική που φορτώνει όλα τα βάρη στις λαϊκές πλάτες; Δεν είναι υπεύθυνη πρόταση να ζητάς να λειτουργεί η ΥΔΡΕΥΣΗ με κοινωνικά κριτήρια εξυπηρετώντας λαϊκές ανάγκες, με τις απαιτούμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο; Φυσικά αυτό απαιτεί μια άλλη πολιτική από την κεντρική εξουσία. Πολιτική που να εξυπηρετεί την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι την κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Δεν είναι υπεύθυνη πολιτική το να ζητάς τα 10,5 δις. ευρώ που χρωστάει η κεντρική εξουσία στους Δήμους από φόρους που τα έχουν πληρώσει οι πολίτες για αυτόν τον σκοπό; Δεν είναι υπεύθυνη πολιτική να ζητάς να φορολογηθούν οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις με 45% επί των κερδών τους; Τότε υπεύθυνη πολιτική θα πρέπει να θεωρείται το να χαρατσώνεις τον λαό και να αυγαταίνουν οι καταθέσεις των καπιταλιστών στην Ελβετία, φαίνεται τα 600 δισ. τους είναι λίγα.
Δεν είναι λαϊκισμός το να υπερασπίζεται κάποιος τα λαϊκά συμφέροντα και να λέει τα πράγματα με τα όνομα τους. Λαϊκισμός είναι το να υπόσχεται κάποιος «λαγούς με πετραχήλια» προεκλογικά και όταν αναλαμβάνει την εξουσία να χαρατσώνει τον λαό, μεταξύ αυτών και τους ψηφοφόρους του.
Έγινε νομίζουμε κατανοητό γιατί η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει αυτές τις αντιλαϊκές αυξήσεις. Δεν έχουμε αυταπάτες. Η συγκεκριμένη πλειοψηφία στο Δ.Σ. προτίθεται να υπερψηφίσει την εισήγηση. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους κατοίκους του Δήμου μας για τα μέτρα που παίρνονται εναντίον τους και να αγωνισθεί να αναπτυχθεί το λαϊκό αυτό κίνημα που θα τα εμποδίσει, που θα ανατρέψει αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.
Παραθέτουμε πίνακα που δείχνει τις μεταβολές στις τιμές για να φανεί το μέγεθος των αυξήσεων. Κανονικά θα έπρεπε να δοθεί έτσι από την εισήγηση, η οποία έχει μεν τις προτεινόμενες ,όχι όμως και την σύγκριση με τις προηγούμενες τιμές.
 
1) ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ




2009
2011
ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΗΣ
Πάγια κατανάλωση

12
15
25,00%
Κατανάλωση
  0   έως   20   κυβικά
0,25
0,35
40,00%
Κατανάλωση
21   έως   60   κυβικά
0,55
0,75
36,36%
Κατανάλωση
61   έως  100  κυβικά
0,9
0,9
0,00%
Κατανάλωση
101 έως  300  κυβικά
4
4
0,00%
Κατανάλωση
301 έως ….
5
5
0,00%



Οι παραπάνω τιμές επιβαρύνονται με το ειδικό τέλος 80% ανάλογα με την ποσότητα του νερού που καταναλώνεται και φυσικά με 13% ΦΠΑ

2) ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ





2009
2011
ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΗΣ
Κατανάλωση
  0   έως   20   κυβικά
0,35
0,5
42,86%
Κατανάλωση
21   έως   60   κυβικά
0,54
0,65
20,37%
Κατανάλωση
61   έως  100  κυβικά
0,75
0,75
0,00%
Κατανάλωση
101 έως  300  κυβικά
2,46
2,46
0,00%
Κατανάλωση
301 έως ….
3,5
3,5
0,00%


Οι παραπάνω τιμές επιβαρύνονται επίσης με ΦΠΑ 23%.
Με 23% ΦΠΑ επιβαρύνεται και το ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος του 80%

3) ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΟΜΟΡΩΝ ΟΤΑ

Ανεξάρτητα από την κατανάλωση 0,60 ευρώ/κυβικό
Οι παραπάνω τιμές επιβαρύνονται με τον ανάλογο ΦΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου