Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Πόλη τραπεζοκαθισμάτων!

Βασικά σημεία της τοποθέτησης του Δώρη Δήμα κατά της συζήτηση «για μίσθωση χώρων προς ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην χερσαία ζώνη….» στο Δ.Σ. στις 09/05/2011
1. Σας είναι γνωστό ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» ότι είναι κατά της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων στην «Χερσαία Ζώνη». Το έχουμε δηλώσει άλλωστε και προεκλογικά.
2. Η ανάπτυξη της πόλης δεν μπορεί να είναι ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και καφετεριών. Το μοντέλο δοκιμάστηκε χρόνια τώρα και οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στην Ηγουμενίτσα. Αρχικά επιτράπηκε να βγουν τραπεζάκια στην πρασιά μπροστά από τα μαγαζιά. Μετά κλείστηκε ο χώρος και γίνανε κατασκευές στην πρασιά. Μετά φάρδυναν τα πεζοδρόμια, αφού εξαφανίστηκε η πρασιά, για να περνάει ο κόσμος. Μετά καταλάβανε και τα πεζοδρόμια, και το καλοκαίρι καταλαμβάνεται και ο δρόμος της Εθνικής Αντίστασης. Έλεος πια! Να φύγουμε οι κάτοικοι από αυτή την πόλη και να μείνουν τα τραπεζοκαθίσματα.

3. Η Δημοτική Αρχή είναι υπόλογη για αυτήν την κατάσταση. Υπάρχει κανονισμός λειτουργίας, ομόφωνα ψηφισμένος από το προηγούμενο Δ.Σ., τόσο για τα πεζοδρόμια όσο και για τον πεζόδρομο της Γρ. Λαμπράκη, ο οποίος ποτέ δεν τηρήθηκε αφού τα πεζοδρόμια είναι αδιάβατα, ειδικά για καροτσάκια με παιδιά και για ΑΜΕΑ.
4. Ο μοναδικός ελεύθερος χώρος που έχει απομείνει πια στην Ηγουμενίτσα είναι αυτός της «Χερσαίας Ζώνης». Σε αυτόν ζητάτε σήμερα να γίνουν κατασκευές «καλαίσθητων εγκαταστάσεων» σαν αυτές στη παραλία της λίμνης των Γιαννίνων, όπως είναι γραμμένο στην εισήγηση. Δηλαδή ζητάτε ένα χώρο με παιδική χαρά, με παγκάκια, τον μοναδικό χώρο που μπορεί κάποιος να κάνει βόλτα οικογενειακά, τον μοναδικό που μπορεί να παίζουν ελεύθερα τα παιδιά, να γεμίσει με τραπεζοκαθίσματα. Αν είναι δυνατόν!!!
5. Δεν κατανοούμε το επιχείρημα ότι μόνο έτσι μπορεί κάποιος να πάρει τον καφέ του παραλιακά απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα. Δηλαδή όλοι αυτοί, κατά κανόνα λαϊκά στρώματα, που κάνουν χρήση σήμερα αυτόν τον χώρο είτε περπατώντας, είτε καθισμένοι στα παγκάκια, είτε παίζοντας, δεν απολαμβάνουν παραλιακά το ηλιοβασίλεμα; Μήπως πληρώνοντας τον καφέ θα είναι μεγαλύτερη η απόλαυση; Και αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν τι θα κάνουν; Που θα πρέπει να πάνε;
6. Το επιχείρημα ότι υπάρχει κρίση και κάποιες καφετέριες απειλούνται με «λουκέτο» έχει μια βάση. Αλλά η κρίση δεν οφείλεται στο ότι αυτές δεν έχουν καθίσματα παραλιακά. Η αλήθεια είναι ότι έχουν ανοίξει πάρα πολλές καφετέριες στην πόλη μας, όπως και ότι η «πιάτσα» μετατοπίσθηκε κεντρικά. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες είναι θύματα της άναρχης ανάπτυξης και του ανταγωνισμού, δηλαδή του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Αυτός είναι ο καπιταλισμός που αρκετοί από εσάς πρεσβεύετε και εμείς οι κομμουνιστές αντιπαλεύουμε.
7. Το επιχείρημα ότι θα υπάρξει έλεγχος να τηρηθούν οι όροι, τα μέτρα, οι κατασκευές…….. , σαν ανέκδοτο ακούγεται. Δηλαδή τι έλεγχος, σαν αυτόν που γίνεται στον πεζόδρομο της Γ. Λαμπράκη ή στα πεζοδρόμια; Εξάλλου αναγκαστικά θα υπάρξουν κατασκευές στην παραλία δεδομένου ότι για να σερβίρει κάποιος από τα μαγαζιά μέχρι την παραλία πρέπει να διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση και να περάσει δυο δρόμους, ένας από τους οποίους είναι ταχείας κυκλοφορίας και ο μοναδικός για την είσοδο στην πόλη από βόρεια.
8. Το επιχείρημα ότι ο χώρος της «Χερσαίας Ζώνης» έχει τα χάλια του και είναι ευκαιρία να «καλλωπισθεί», να γίνει πιο «ελκυστικός» και για τους τουρίστες προσβάλλει την Δημοτική Αρχή. Είναι δουλειά του Δήμου να αναμορφώσει και αναβαθμίσει αυτόν τον χώρο με συγκεκριμένο σχέδιο που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες και όχι της όποιας «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».
9. Τέλος το επιχείρημα, ότι με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνεται ο χώρος αυτός στον Δήμο και όχι στον ΟΛΗΓ, δεν στέκει γιατί η χρήση αυτή προβλέπεται να ισχύσει μέχρι το 2012. Ο Δήμος έχει υποχρέωση να αγωνισθεί για να περάσει ο χώρος της «Χερσαίας Ζώνης» του ΟΛΗΓ στην δικαιοδοσία του. Είναι κάτι το οποίο έχουν δεσμευτεί όλες οι παρατάξεις προεκλογικά. Ο Δήμος έχει υποχρέωση να αγωνισθεί να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΛΗΓ, άλλα το λιμάνι να γίνει περιουσία του λαού. Από αυτή την άποψη πρέπει το Δ.Σ. να συζητήσει συνολικά το θέμα του ΟΛΗΓ. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις 23/02/2011, μετά την συνάντηση που είχε η Δημοτική Αρχή με το Δ.Σ. της «ΟΛΗΓ Α.Ε.» στις 22/02/2011.Ακόμα δεν έχει συζητηθεί με ευθύνη της πλειοψηφίας, μολονότι τρέχουν εξελίξεις.
0. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει την εισήγηση και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ελεύθερους χώρους στον Δήμο για λαϊκή χρήση.
Ηγουμενίτσα 09/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου