Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Δήμος Ηγουμενίτσας Α.Ε.!!!

Βασικά σημεία της τοποθέτησης  του Δώρη Δήμα στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συζήτηση του θέματος «Έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.)» Δήμου Ηγουμενίτσας.
  • Έχει σημασία να κατανοηθεί τι υπηρετεί ο Ο.Ε.Υ., τι επιδιώκει ο Δήμος μέσω του οργανισμού, τι η κυβέρνηση. Τι είδους υπηρεσίες προβλέπει και σε ποια κατεύθυνση.
  • Η εισήγηση που παρουσίασε ου Δήμαρχος σαφώς δίνει την κατεύθυνση. Ο «τριτογενής τομέας αφορά το εμπόριο, μεταφορές, υγεία ,εκπαίδευση, τραπεζικές υπηρεσίες, επικοινωνίες κτλ., κυρίως όμως στους τομείς τουρισμού και αναψυχής που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της τοπικής κοινωνίας». Σε μια εποχή που συρρικνώνεται η εμπορική δραστηριότητα λόγω κρίσης και έχουν ξεκινήσει οι αντιδραστικές αλλαγές στην υγεία π.χ. συγχώνευση Νοσοκομείου Φιλιατών προσανατολίζει την ανάπτυξη στον τουρισμό. Σαφέστατα υπηρετεί τον σχεδιασμό της Ε.Ε. και την σύνδεση με τα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
  • Ο Καλλικρατικός Δήμος Ηγουμενίτσας όμως έχει μια όχι αμελητέα παραγωγή στον πρωτογενή τομέα. Δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα που οδηγούνται στην εξαφάνιση λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε. Ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, που αναφέρεται και στην εισήγηση, αλλά που απειλείται με το σχεδιασμένο κλείσιμο της ‘ΔΩΔΩΝΗΣ’, τις ποσοστώσεις, και τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές από χώρες της Ε.Ε. Γιατί άραγε δεν μπορεί να είναι κατεύθυνση ανάπτυξης αυτή του πρωτογενούς τομέα; Εμείς πιστεύουμε ότι ο Δήμος θα έπρεπε να μπει μπροστάρης στους αγώνες να μην περάσει η αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. και κυβέρνησης.
  • Έχει σημασία επίσης ποιος ωφελείται από την ανάπτυξη. Π.χ. αναφέρεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και το πόσο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη. Ωστόσο είναι γνωστό ότι η «ΟΛΗΓ Α.Ε.» είναι στην λίστα της κυβέρνησης για ξεπούλημα μαζί με την «προίκα» της. Ποιος λοιπόν θα κερδίσει από την όποια ανάπτυξη αν όχι οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που θα το πάρουν; 
  • Πρέπει να προβληματισθούμε για τα κριτήρια λειτουργίας του Δήμου. Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» πιστεύει ότι στόχος του Δήμου πρέπει να είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Το μοντέλο που μας προτείνετε είναι μιας επιχείρησης που θα παίρνει και τα «ρίσκα» της. Έτσι εμείς μεταφράζουμε την παράγραφο «ο Δήμος Ηγουμενίτσας συγκεντρώνει ένα πλήθος αδυναμιών, οι οποίες έχουν εγκλωβίσει την αναπτυξιακή του προοπτική. Όλα αυτά προέκυψαν από την μη διάγνωση των αναπτυξιακών του δυνατοτήτων και την περιορισμένη ανάληψη πρωτοβουλιών ρίσκου»!!!!!!!
  • Έτσι οργανώνουν την δουλειά τους οι μεγάλες Α.Ε. Καμιά έκπληξη για εμάς. Αυτό επιτάσσει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Για αυτό και είμαστε αντίθετοι με αυτόν Καιρός να προβληματισθείτε και οι υπόλοιποι.
  • Αφού λοιπόν ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί σαν Α.Ε. η οργάνωση του στηρίζεται στις βασικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. Αυτό υπηρετεί και ο Ο.Ε.Υ. που συζητάμε  σήμερα. Φυσικά ντύνεται με ωραία λόγια για διαφάνεια, αποτελεσματικότητα ,διαβούλευση κτλ. 
  • Από αυτό προκύπτει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες και δομές έχουν ανατεθεί στις «κοινωνικές επιχειρήσεις» του Δήμου και δεν εντάσσονται στον Ο.Ε.Υ. κάτι που η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» το έχει ζητήσει από τότε που συζητούσαμε για την ίδρυση των επιχειρήσεων του Δήμου.
  • Αφού αντιμετωπίζεται ο Δήμος σαν επιχείρηση πρέπει να λειτουργεί με το λιγότερο «κόστος». Από αυτό προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν όλοι μόνιμη και σταθερή εργασία στον Δήμο. Ότι υπάρχουν «προσωποπαγείς» θέσεις εργασίας, που χάνονται όταν πλεονάζουν, ότι ο Δήμαρχος θα αποφασίζει ποιος θα πάει σε ποια θέση κλτ.. που μπορεί αύριο να πλεονάζει. Από αυτό προκύπτει η πρόσληψη ανέργων για 5-μηνα με 625 euro τον μήνα από το δουλεμπόριο της «κοινωνικής εργασίας»………κλτ.. ……………
Αυτόν τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» τον καταψηφίζει και καλεί τους εργαζόμενους στον Δήμο να αγωνισθούν για μόνιμη και σταθερή εργασία  συγκροτημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Καλούμε τους κατοίκους αυτού τόπου να τους συμπαρασταθούν, να μην επιτρέψουν να εξελιχθεί Δήμος σε επιχείρηση Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου