Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Ετοιμάζουν το λιμάνι Πλαταριάς για πώληση

Βασικά σημεία της τοποθέτησης του Δώρη Δήμα κατά της συζήτηση «για αλλαγή χρήσης αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς σε τουριστικό » στο Δ.Σ. στις 21/07/2011
                                                                    
·         Είναι γνωστό ότι οι αυτοαπασχολούμενοι μικροί ψαράδες είναι «υπό διωγμό» από την πολιτική της Ε.Ε. Να θυμίσουμε ότι γίνεται προσπάθεια για «απόσυρση» των μικρών καϊκιών προς όφελος τω μεγάλων αλιευτικών εταιρειών, πράγμα που οι παρευρισκόμενοι ψαράδες γνωρίζουν πολύ καλά.
·         Είναι επίσης γνωστό ότι η κατεύθυνση τόσο από την Ε.Ε. όσο και από την κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη κύρια προς τον τουρισμό και ειδικά στην προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων. Η εισήγηση που παρουσίασε ο Δήμαρχος στο Δ.Σ κατά την εισήγηση του θέματος του Ο.Ε.Υ. του Δήμου στο προηγούμενο Δ.Σ, δίνει την ίδια ακριβώς κατεύθυνση. Έχουμε επισημάνει κατά την συζήτηση τι σημαίνει αυτό για ένα τόπο που έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.
·         Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» σαφέστατα διαφωνεί με την με την μονομερή ανάπτυξη προς τον τουρισμό γιατί ο τόπος μας έχει άφθονες πλουτοπαραγωγικές πηγές οι οποίες είναι ανάγκη να αναπτυχθούν κόντρα στις κατευθύνσεις της Ε.Ε., οι συνθήκες της οποίας εμπόδισαν κάθε παραγωγική ανάπτυξη του τόπου και της Ελλάδας γενικά.
·         Φαίνεται ότι η κυβέρνηση μέσω της «ΟΛΗΓ Α.Ε.» προτίθεται να χρηματοδοτήσει  έργα στο λιμάνι αξίας  2 εκ. Euro υπό την προϋπόθεση να γίνει αλλαγή της χρήσης του.
·         Εδώ ισχύει το «ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ». Γιατί άραγε πρέπει να αλλάξει χρήση το λιμάνι για να δοθούν χρήματα για την «ανάπτυξη» του;  Γιατί δεν δίνεται ένα μέρος από αυτά τα χρήματα σήμερα ώστε να διορθωθούν ΤΩΡΑ τα «κακώς κείμενα»;
·         Είναι γνωστό σε όλους ότι η «ΟΛΗΓ Α.Ε.» έχει μπει από την κυβέρνηση στην λίστα ιδιωτικοποιήσεων, ξεπουλήματος λέμε εμείς, μέσα στα πλαίσια της βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής του «μνημονίου», «μεσοπρόθεσμου» κλπ.
·         Το λιμάνι της Πλαταριάς «ανήκει» στην «ΟΛΗΓ Α.Ε.». Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτό θα μείνει από έξω από αυτήν την διαδικασία;
·         Η επιμονή της  «ΟΛΗΓ Α.Ε.» στην αλλαγή της χρήσης δείχνει ότι επιδιώκει να αξιοποιήσει «περιουσία» της, λαϊκή περιουσία λέμε εμείς,  έτσι ώστε να πουληθεί πιο ακριβά και πιο εύκολα.
·         Είναι κατανοητό ότι πιο εύκολα πουλιέται μια μαρίνα καπιταλιστικών προδιαγραφών, όπως περιγράφεται στην εισήγηση, παρά ένα αλιευτικό καταφύγιο. Ποιος αλήθεια ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα αλιευτικό καταφύγιο; Χώρια που θα δυσκολευτεί να βγάλει τους μικρούς ψαράδες από το μέσα. 
·         Ακούγονται εκ του πονηρού οι λεονταρισμοί της εισήγησης ότι δεν θα επιτραπεί η πώληση και η εκδίωξη των ψαράδων από την μαρίνα, ότι θα εξασφαλιστούν με κάθε τρόπο οι ψαράδες κλπ.. Είναι γνωστό ότι το λιμάνι προορίζεται από την κυβέρνηση να δοθεί σε ιδιώτες «επενδυτές» ο οποίοι και θα καθορίζουν τη χρήση του με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους. Η προτεινόμενη αλλαγή χρήσης διευκολύνει την κυβέρνηση σε αυτόν της τον σκοπό.
·         Σωστά το Τοπικό Συμβούλιο της Πλαταριάς αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να απορρίψει την αλλαγή χρήσης του λιμανιού. Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» θα στηρίξει και με την ψήφο της αυτήν τους την απόφαση. Η Δημοτική Αρχή όμως εισηγείται το αντίθετο χωρίς να παίρνει υπό  όψη την γνώμη του Τ.Σ. Αντιθέτως μας παρουσιάζει μια λίστα από υπογραφές που ζητούν να αλλάξει χρήση το λιμάνι.  
·         Εδώ φαίνεταιο ρόλος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στην προσπάθεια να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου. Η αλλαγή χρήσης απορρίπτεται από το Τοπικό Συμβούλιο και έρχεται σαν θέμα να περάσει από το Δ.Σ. που είναι μακριά από τους Πλαταριώτες.
·         Σε αυτούς που υπογράψανε να τους υπενθυμίσουμε ότι και η Ηγουμενίτσα ήταν ψαροχώρι και τώρα οι κάτοικοι της βλέπουν την θάλασσα από μακριά και μέσα από κάγκελα. Έτσι θα γίνει και η Πλαταριά αν υλοποιηθούν τα σχέδια της «ΟΛΗΓ Α.Ε.».
·         Να θυμίσουμε επίσης στους επαγγελματίες ότι οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας, αλλά και πολλοί περισσότεροι από τα Γιάννενα πάνε στην Πλαταριά για να φάνε φρέσκο ψάρι, που πολύ το διαφημίζουν οι Πλαταριώτες. Αν στα αλήθεια δεν υπάρχουν ψαράδες η εκδιωχθούν από το λιμάνι οι υπάρχοντες, τότε αλήθεια γιατί να έλθουν αυτοί οι  επισκέπτες - πελάτες;
·         Όσοι ευελπιστούν ότι θα τα «οικονομήσουν» από τα κότερα που θα έλθουν στο λιμάνι αν αλλάξει η χρήση του, δεν έχουν παρά να μελετήσουν την πείρα από τις υπάρχουσες οργανωμένες καπιταλιστικά μαρίνες. Τα ντόπια μαγαζιά, το χρώμα του χρήματος των καπιταλιστών, δεν πρόκειται να το δουν, άλλοι θα κερδίσουν από αυτή την αλλαγή.
·         Τέλος η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» καταψηφίζει την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής που παρουσίασε ο κ. Αντιδήμαρχος.
·         Θα στηρίξουμε σήμερα με την ψήφο μας την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Πλαταριάς. Με τον αγώνα μας από δω και εμπρός για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της «ΟΛΗΓ Α.Ε.» για την Πλαταριά. Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για ξεπούλημα της «ΟΛΗΓ Α.Ε.» που σημαίνει ξεπούλημα του λιμανιού Ηγουμενίτσας , των λιμανιών Πλαταριάς ,Συβότων ,Σαγιάδας και όλης της «χερσαίας ζώνης». Τα λιμάνια και οι παραλίες του τόπου μας είναι λαϊκή περιουσία και θα αγωνισθούμε να μην  περάσουν σε  ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου