Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Αντιλαϊκή η απόφαση του δήμου Ηγουμενίτσας για τη λήψη νέου δανείου

Βασικά σημεία της  τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δ.Σ Ηγουμενίτσας κατά τη συζήτηση του θέματος: «Έγκριση καταθέσεως αιτήματος στο Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων για λήψη δανείου»
·         Είναι γνωστό ότι ΟΛΟΙ οι Δήμοι της χώρας είναι υπερχρεωμένοι. Φυσικά και ο Δήμος Ηγουμενίτσας.
·         Βασική αιτία είναι η λειψή χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία. Στους Δήμους έχουν ανατεθεί καθήκοντα και τομείς χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση.
·         Σε αυτήν την κατάσταση η κάθε Δημοτική αρχή έχει δύο επιλογές, να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ή μαζί με το λαϊκό κίνημα να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το κράτος.
·         Η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας, ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή, έχει διαλέξει τον πρώτο δρόμο. Το έδειξε κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
·         Αυτός είναι ο λόγος που η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2011.
·         Η σημερινή εισήγηση του Δημάρχου επιβεβαιώνει τις θέσεις και προβλέψεις μας.
·         Σας είναι γνωστό ότι η κεντρική εξουσία έχει παρακρατήσει περίπου 10 δις euro που έχει εισπράξει για λογαριασμό της τότε Τ.Α. χωρίς ποτέ να αποδώσει.
·         Είναι επίσης γνωστό ότι η ΚΕΔΚΕ με ψήφους του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ συμφώνησε να πάρει από αυτά μόνο τα 1,7 δις euro, τα οποία όμως δεν πήραν οι Δήμοι.
·         Στον προϋπολογισμό του κράτους έγινε περικοπή από την χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης περίπου 500 εκ. «λόγω κρίσης».
·         Αντί λοιπόν να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, προτείνεται η λήψη δανείου!!!!
·         Οι πόροι του Δήμου είναι οι ΚΑΠ και η ΣΑΤΑ.
·         Για το 2011 ο Δήμος μας έχει εισπράξει, από την ήδη για το 2011 κουτσουρεμένη ΣΑΤΑ, μόνο την δόση του 1ου τριμήνου (300 εκ).
·         Μπαίνει το πρόβλημα πως θα αποπληρωθεί το δάνειο; Πως ελπίζετε ότι θα βελτιωθούν τα οικονομικά του Δήμου τα επόμενα χρόνια;;;
·         Σήμερα μπαίνει επιτακτικά η αναγκαιότητα λήψης δανείου για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, να πληρωθούν οι συμπατριώτες μας προμηθευτές. Αύριο θα μπει αναγκαιότητα να αποπληρωθούν τα δάνεια.
·         Τότε θα «αναγκαστεί» η Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ δηλαδή ή να εκποιήσει περιουσία η να βάλει φόρους στους κατοίκους του Δήμου ή και τα δύο.
·         Η εμπειρία από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ κυβέρνησης και ΤΡΟΪΚΑ είναι πρόσφατη.
·         Μην επιτρέψετε να συμβεί το ίδιο και στον Δήμο μας.
·         Με την σημερινή ψήφο σας αναλαμβάνετε αυτήν την ευθύνη.
·         Στο επιχείρημα ότι «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» ή για την δύσκολη οικονομική συγκυρία κλπ να σας θυμίσουμε ότι λεφτά υπάρχουν. 600 δις euro είναι οι μόνο καταθέσεις των εχόντων στην Ελβετία. Το ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει την κρίση. Η πλουτοκρατία που την δημιούργησε ή ο λαός.
·         Το αίτημα να φορολογηθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων με συντελεστή 45% αποκτά επικαιρότητα. Αυτό πρέπει να είναι το αίτημα του Δ.Σ. προς την κυβέρνηση και όχι το δάνειο που οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο. Μαζί με το Μαζικό λαϊκό κίνημα να διεκδικήσουμε κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου.
·         Στο πόσο εφικτό ή επαναστατικό είναι αυτό, να θυμίσουμε ότι μέχρι το 1996 ο συντελεστής φορολόγησης των μεγάλων Α.Ε. ήταν 45%. Καπιταλισμό είχαμε και τότε. Η κυβέρνηση Σημίτη το κατέβασε στο 30%, του Καραμανλή στο 25%, του Γ. Παπανδρέου στο 20%. Σήμερα η Ν.Δ. ζητά να κατέβει στο 15% και η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί μαζί της. Όλα αυτά τα χρόνια αυγαταίνουν τα πλούτη των καπιταλιστών με πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες. Η οικονομική όμως κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων αλλά και των Δήμων πάει από το κακό στο χειρότερο. Αυτή η πολιτική οδήγησε στην εκτίναξη του δημόσιου χρέους και φυσικά καταχρέωσε και τους Δήμους.
·         Και ο λύκος χορτάτος και τα πρόβατα σωστά δεν γίνεται. Από κάπου πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται για εξυπηρέτηση λαϊκών αναγκών. Να πληρώσουν λοιπόν αυτοί που ευθύνονται για την κρίση. Το λαϊκό κίνημα μπορεί να τους αναγκάσει, μέχρι και να τους καταργήσει.
·         Με αυτές τις σκέψεις η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει την εισήγηση του Δημάρχου για σύναψη δανείου και προτείνει την αγωνιστική διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου