Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Οι κοινωφελείς επιχειρήσεις διαιωνίζουν την ομηρεία των εργαζομένων

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δ.Σ Ηγουμενίτσας κατά τη συζήτηση του θέματος: «Μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού από το Ν.Π.Ι.Δ ¨Κοινωφελής Επιχείρηση¨ στο  Ν.Π.Δ.Δ ¨Προσχολική Αγωγή Κοινωνική προστασία και Πολιτισμός¨»
·         Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τη δημιουργία των Ν.Π.Δ.Δ. στο Δήμο μας. Έχουμε βγάλει ανακοίνωση για αυτό το θέμα.
·         H «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει τη θέση ότι οι εργαζόμενοι στους Δήμους πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία με εξασφαλισμένα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Αυτό εξασφαλίζεται με την ένταξη των εργαζομένων στο προσωπικό του Δήμου και αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του.
·         Τα προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι», ΚΔΑΠ…..είναι προγράμματα της Ε.Ε. που είχαν περιορισμένη χρονική διάρκεια και χρηματοδότηση με σκοπό την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που καρκινοβατούν σε όλη την Ελλάδα και οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι απλήρωτοι και ανασφαλείς.
·         Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του κ. Αντιδημάρχου ότι το πρόβλημα οδηγείται προς τη λύση του. Με τα προτεινόμενα από την εισήγηση δεν λύνονται τα προβλήματα ούτε των δομών ούτε των εργαζομένων.
1)      Ο νόμος για τους αορίστου χρόνου είναι αδυσώπητος και σκληρός όσο και αν φαίνεται ότι δίνει προσωρινή λύση. Η μεταφορά τους γίνεται με αλλαγή του μισθολογικού, πάνε σε «προσωποπαγείς» θέσεις με ό,τι αυτό σημαίνει, είναι «πλεονάζον» προσωπικό, κλπ.
2)      Για τους ορισμένου χρόνου πρέπει να ψαχτεί πόσος και ποιος είναι αυτός ο χρόνος.
3)      Η «βοήθεια στο σπίτι» δεν έχει σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα που εργάζονταν. Τώρα ψάχνουν να βρουν ποιος γέροντας έχει άνεργο παιδί για να τον εντάξουν στο πρόγραμμα. 
4)      Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία λήξης. Η Ε.Ε. έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την χρηματοδότηση.
5)      Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει αυτές τις κοινωνικές υπηρεσίες στις «κοινωφελείς επιχειρήσεις» και στις Μ.Κ.Ο. Στην ουσία τις ιδιωτικοποιεί.
6)      Η κυβέρνηση προωθεί και η πλειοψηφία του Δ.Σ. αποδέχθηκε την πρόσληψη ανέργων για 5-μηνη απασχόληση ανά 12-μηνο σε «κοινωνική εργασία». Ήδη έχετε αποφασίσει για συγκεκριμένο αριθμό ανέργων τόσο από το ΙΝΕ της ΓΣΕΒΕΕ όσο από τον Σύλλογο φίλων των ΑΜΕΑ. Ποιοι θα είναι; Που θα ενταχθούν;
7)      Δεν υπάρχουν χρήματα στον Δήμο να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας τα Ν.Π.Δ.Δ.
·         Τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται ούτε για του εργαζόμενους ούτε και για τους έχοντες ανάγκη των υπηρεσιών τους.
·         Στην καλύτερη περίπτωση θα διαιωνίζεται η ομηρία τους και η κατά καιρούς και περίσταση πληρωμή τους.  
·         Οι εργαζόμενοι μόνο ένα δρόμο έχουν. Να διεκδικήσουν αγωνιστικά μόνιμη και σταθερή δουλειά με ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Να συντονίσουν την δράση τους με ταξικό αγωνιστικό κίνημα και συνδικάτα, με το ΠΑΜΕ να ανατρέψουν αυτό το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς. Άλλον δρόμο δεν έχουν.
·         Συνάδελφοι της πλειοψηφίας ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ σας έχει δώσει άνετη πλειοψηφία να αποφασίσετε ότι θέλετε,  πολύ περισσότερο που συμφωνεί μαζί σας και η μείζων αντιπολίτευση. Αποφασίστε λοιπόν για το καλό των εργαζομένων όπως λέτε. Εδώ κρινόμαστε όλοι. Πολύ γρήγορα θα αποδειχθεί ποιος έχει δίκιο, ποιος λέει την αλήθεια, ποιος αγωνίζεται για τα δίκια αιτήματα των εργαζομένων, για τη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
 Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει την εισήγηση του κ. Αντιδημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου