Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

Τα χρέη των δήμων

Τα 52.455.221 ευρώ αγγίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων της χώρας προς το Δημόσιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου. Το να μιλάει η κυβέρνηση - η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες - για ληξιπρόθεσμα χρέη των δήμων προς το Δημόσιο είναι τουλάχιστον πρόκληση στην κοινή λογική.
Δύο - τρία στοιχεία αρκούν για να το αποδείξουν:
  • Οι παρακρατηθέντες από το κράτος πόροι προς τους ΟΤΑ, δηλαδή οι ληξιπρόθεσμες εδώ και χρόνια οφειλές του κράτους προς αυτούς, υπολογίζονται - χωρίς τον πληθωρισμό - στα 9,1 δισ. ευρώ.
  • Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, λίγο πριν τον ανασχηματισμό δήλωνε, σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία, ότι σε περίπου ένα χρόνο εφαρμογής του Προγράμματος «Καλλικράτης» περιόρισε τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ κατά 25% ή 1,2 δισ ευρώ.
  • Το 2010 η κυβέρνηση μείωσε την προϋπολογισμένη επιχορήγηση των ΟΤΑ κατά 10% ή κατά 563 εκατ. ευρώ. Με το Μεσοπρόθεσμο κατάργησε τον τρόπο χρηματοδότησης των ΟΤΑ που προέβλεπε ο «Καλλικράτης» κι έβαλε ανώτατο πλαφόν χρηματοδότησης. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι μείωσε αυτήν τη χρηματοδότηση κατά 284 εκατ. ευρώ για το 2011 σε σχέση με το ποσό που προέβλεπε ο τρέχων προϋπολογισμός.
Το κύριο σ' αυτήν την υπόθεση δεν είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων. Το κύριο είναι ότι με την πολιτική της έχει οδηγήσει τους δήμους (σ.σ. η πλειοψηφία των οποίων δεν αντιδρά) σε οικονομικό μαρασμό. Στην πραγματικότητα, αυτά που περικόπτει έχουν άμεση δραματική επίπτωση στη ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου