Μπέρτολτ Μπρέχτ

«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας - Κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του - Πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί - Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα. Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα - Αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί -Θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού - Όποιος για τη δική του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί». Μπέρτολτ Μπρέχτ

ΠΛΑΤΑΡΙΑ -ΛΙΜΑΝΙ



Βασικά σημεία της τοποθέτησης του Δώρη Δήμα κατά της συζήτηση για την αλλαγή χρήσης αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς σε τουριστικό στο Δ.Σ Ηγουμενίτσας στις 27/03/2014.
  • Το θέμα συζητήθηκε στις 27/07/2011 μετά από πρόταση της ΟΛΗΓ Α.Ε. και το Δ.Σ. απάντησε αρνητικά. Στα πρακτικά είναι με ακρίβεια  γραμμένες τοποθετήσεις ΟΛΩΝ μας. Σήμερα γιατί ξανά έρχεται σαν θέμα; Τι το νέο προέκυψε; Ποια είναι τα νέα δεδομένα που δικαιολογούν την πρόταση για αλλαγή της απόφασης; την αλλαγή στάσης του Τ.Σ. αλλά και Δ.Σ; Φυσικά και έχετε δικαίωμα να αλλάξετε άποψη αλλά πρέπει να πείτε και το γιατί.
  • Το ότι υπάρχουν προβλήματα στο καταφύγιο είναι γνωστό. Αλλά γιατί τρία χρόνια δεν λύνονται; Γιατί πρέπει να αλλάξει η χρήση για να λυθούν τα προβλήματα; Η ΟΛΗΓ Α.Ε. και η Δημοτική Αρχή γιατί δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα; Γιατί δεν π.χ. δεν μπορούν σήμερα να γίνουν οι τουαλέτες; Γιατί πρέπει να αλλάξει η χρήση για να γίνουν έργα υποδομής; Ποιος εμποδίζει την ΟΛΗΓ Α.Ε. να τα κάνει; Τι και ποιος εμποδίζει σήμερα την τουριστική ανάπτυξη;
  • Η ουσία του προβλήματος είναι ότι το καταφύγιο ανήκει στην ΟΛΗΓ Α.Ε. η οποία με την σειρά της ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ ,δηλαδή στο ταμείο ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Δηλαδή είναι προς πώληση η άλλου είδους «αξιοποίηση» π.χ. μακροχρόνια ενοικίαση. Είναι δε αλήθεια ότι ένα αλιευτικό καταφύγιο δεν πωλείται εύκολα.       
  • Γιατί η ΟΛΗΓ Α.Ε. ,που είναι προς πώληση, είχε την πρόθεση να χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση του καταφυγίου υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει χρήση σε τουριστικό αν όχι επειδή σαν τουριστικό πιο εύκολα «αξιοποιείται»;Είναι καθαρό ότι η αλλαγή της χρήσης ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του καταφυγίου.
  • Οι δεσμεύσεις που ζητάτε να υπάρχουν ,δηλαδή να γίνει τουριστικό αλλά να βρούμε και μια γωνιά για τους ψαράδες, τους επαγγελματίες της εστίασης  κ.α. ,δεν εξασφαλίζονται. Είναι αλήθεια ότι όποιος αναλάβει την εκμετάλλευση του καταφυγίου θα αποφασίσει τι και πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει, με κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησης του και όχι τα συμφέροντα των επαγγελματιών και των ψαράδων. Σας επισημαίνουμε ότι στην ΟΛΗΓ Α.Ε. δεν ανήκει μόνο το καταφύγιο άλλα όλη η «χερσαία ζώνη». Άρα όλη η παραλία της Πλαταριάς.
  • Με την απόφαση αυτή στην ουσία βάζετε τον λύκο μέσα στο μαντρί. Αυτός θα αποφασίσει τι, πόσο και πότε θα φάει γιατί με αυτήν την απόφαση του παραχωρείτε αυτό το δικαίωμα. Πράγμα που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αν το καταφύγιο παραμείνει αλιευτικό.
  • Θα έπρεπε να σας ήταν γνωστό ,τα επισημάναμε και άλλες φορές, ότι με εντολή της Ε.Ε. προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις και ότι με αφορμή το «μνημόνιο» επιταχύνονται. Όπως επίσης ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις της Ε.Ε. για τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς ψαράδες. Οι ψαράδες ξέρουν πολύ καλά την κατεύθυνση για «απόσυρση» καϊκιών. Η πρόταση που κάνετε είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αντιπαλεύει αυτή την πολιτική .Μπορεί σήμερα να μη γινόμαστε αρεστοί σε ορισμένους Πλαταριώτες. Δεν μπορεί όμως αυτό να καθορίζει την στάση μας. Να σας θυμίσουμε ότι όταν το ΚΚΕ καταψήφισε την δεκαετία του ΄90 τόσο την Συνθήκη του «Μάαστριχτ» όσο και την «Λευκή Βίβλο» ήταν το μόνο κόμμα που το έκανε, κόντρα στο κλίμα της εποχής. Δεν χαιρόμαστε που επαληθευόμαστε αλλά ο εφιάλτης που ζουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας , και οι Πλαταριώτες, αποτελεί την εφαρμογή αυτών των συνθηκών της Ε.Ε.
  • Εμείς όταν ακούμε ότι ασφυκτιά η Πλαταριά καταλαβαίνουμε ότι οι αγρότες έχουν πρόβλημα με το λάδι, οι κτηνοτρόφοι έχουν πρόβλημα με το γάλα (ΟΟΣΑ, ΔΩΔΩΝΗ…),οι οικοδόμοι και οι επαγγελματίες της Πλαταριάς  περνούν άσχημες μέρες…. Αλλά τι περιμένατε να συμβεί σε μια περίοδο οξυμμένης καπιταλιστικής κρίσης; Με 2 εκ. άνεργους, με χιλιάδες λουκέτα στα μαγαζιά…, πως θα ήταν καλύτερη η κατάσταση στην Πλαταριά; Και τι περιμένετε ότι αν ιδιωτικοποιηθεί το καταφύγιο θα έλθουν καλύτερες μέρες; Εμείς πιστεύουμε ακριβώς το αντίθετο. Ότι θα αποκλεισθούν οι Πλαταριώτες από το λιμάνι ,από την θάλασσα. Αξιοποιήστε την εμπειρία από άλλες περιοχές όπου συνέβη κάτι παρόμοιο για να δείτε τα αποτελέσματα. (π.χ. Γουβιά απέναντι στην Κέρκυρα,).   
  • Οσο οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι της ευρύτερης περιοχής αδυνατούν να απολαύσουν τις ομορφιές που η φύση προίκισε την Πλαταριά η κατάσταση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μια ευρύτερη συμμαχία ενάντια σε αυτή την πολιτική και τις αιτίες που την γεννούν με σκοπό την ανατροπή της.
  • Στο σλόγκαν αν αγαπάς την Πλαταριά ψήφισε να γίνει το καταφύγιο τουριστικό, εμείς ,επειδή στεκόμαστε στο πλευρό των παραπάνω Πλαταριωτών, απαντάμε θα καταψηφίσουμε ξανά την πρόταση για αλλαγή της χρήσης του καταφυγίου από αλιευτικό σε τουριστικό για τους ίδιους λόγους που το κάναμε και την πρώτη φορά.     



                                                                                Ηγουμενίτσα 27/03/2014
                                                                         
                                                                              Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»

                                                                                       Δώρης Δήμας

1 σχόλιο:

  1. Βαθιά συγκινημένη , περισσότερο περήφανη και σίγουρη για κάποιες επιλογές μου , θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο συνάδελφο Τάσο Τόκα . Καλούς αγώνες , φίλε Τάσο
    Mαρίνα Μηλιώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή